Ledové kouzlo
Toužíte po chladivém osvěžení? Vyzkoušejte pravé řecké FRAPPÉ. Studená našlehaná káva s kostkami ledu je přesně tím pravým "chladidlem" v těchto horkých dnech a navíc, vyrobit si frappé můžete hned a kdekoliv.
Jeho základem je rozpustná káva rozmíchaná ve studené vodě a našlehaná. Přidat můžete cukr i mléko. Frappé je velmi populární především v Řecku, kde se s ním setkáte na každém rohu.
Pro domácí přípravu frappé budete potřebovat.... rozpustnou kávu, vychlazenou pramenitou vodu, cukr, kostky ledu a případně nějaké to mléko, opět nejlépe řádně vychlazené. Frappé vyšleháte speciálním šlehačem, který je v obchodech k dostání. Například IKEA jej nabízí za nepřekonatelných 29 Kč, podívat se na něj můžete tady. Nebo frappé jednoduše "natřepete" v šejkru či v obdobné nádobě.
Jak na to?
Do vysoké sklenice dejte 2 lžičky rozpustné kávy (nejlépe Nescafé), zalijte trochou vychlazené vody (asi do 1/2 výšky skleničky) a přidejte cukr - nejlépe moučkový - dle chuti (samozřejmě můžete jej vynechat úplně, já dávám 1 lžičku). Zapněte šlehač a šlehejte. Podle výkonu vašeho šlehače se dřív nebo později vytvoří hustá pěna.
Pak případně frappé dolijte vychlazeným mlékem, které můžete před dolitím též mírně našlehat.
Přidejte kostky ledu, brčko a konzumujte.
Chcete-li použít šejkr, vložte do něj všechny igredience (včetně mléka) a místo šlehání prostě protřepejte. Pěna nebude hustá, ale dobré frappé vyrobíte.
Potrpíte-li si na bezkofeinovou kávu, není probém. Z bezkofeinové kávy frappé vytvoříte stejně jako z kofeinové.
Copyrigt 2006 Věra Oprchalová.
K přípravě článku byly použity také informace z veřejně dostupné encyklopedie Wikipedia. Šířit, upravovat a využívat uvedené texty a fotografie je možné v souladu s pravidly GNU Free Documentation License, verze 1.2, nebo jakékoliv novější verze vydané společností Free Software Foundation.
Další recepty
-
Pikantní kuřecí požitek na špejli s vínovo-zeleninovou směsí
Kuřecí špízy jsou skvělou volbou pro každou příležitost, ať už se jedná o rodinný oběd nebo...
-
Odlehčený, jarní a plný svěžesti. Bramborový salát s červenou řepou
Bramborový salát s tunou majonézy, který ve většině domácností vévodí...
-
Počasí venku láká ke grilu. Připravte si nejlepší grilovaná žebírka s hořčičnou omáčkou
Grilovaná žebra jsou stále oblíbenější. Proč na ně tedy chodit pouze do restaurace, když si neskutečně...
-
Tvarožník nejen na neděli. Minimum těsta a vysoká vrstva tvarohové náplně
Zvažujete, co dobrého si upéct k nedělní kávě? A přitom máte rádi jednoduché koláče na...
Oblíbené recepty
- Oblíbený recept našich babiček? Pampeliškový sirup, který nesměl chybět v žádné domácnosti
- Stonky plné chuti: Rebarbora jako inspirace pro každého kuchaře
- Zapečené brambory aneb rychlý a sytý pokrm za pár korun
- Zamilované kuře: Neodolatelný recept pro májovou romantiku
- Tvarožník nejen na neděli. Minimum těsta a vysoká vrstva tvarohové náplně
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)