Už máte namyšleno jakým způsobem letos kapra upravíte a nyní přemýšlíte, které víno k večeři pořídit? Podívejte se, co doporučuje odborník... Radí prof. ing. Vilém Kraus, CSc., ketý je autorem množství odborných publikací, přičemž snad nejznámější je Encyklopedie českého a moravského vína, na které se významně podílel. V říjnu 2004 obdržel na Pražském hradě od Prezidenta Václava Klause Medaili Za zásluhy o stát v oblasti vinohradnictví a vinařství. Mezi řadou ocenění nechybí medaile Mezinárodního vinařského úřadu v Paříži za celoživotní dílo, které obdržel jako jediný u nás. Kombinace jídla a vína je velmi širokou oblastí a je to velký prostor pro zkoušení, diskuse a různé přístupy. Jsou staromilci, kteří se hledí striktně držet vyzkoušených tradičních pravidel, které víno se má kombinovat s určitým způsobem přípravy určitého pokrmu. Jsou modernisté, kteří hlásají, neznajíce dříve vyzkoušených kulinářských požitků, kombinujte tak, jak Vám velí Vaše chuťové buňky, hlavně, že ukojíte svoji fantazii a chuť. Štědrovečerní večeři zahájíme: aperitivem, jehož posláním je obecně oddělit vzácný okamžik od všedního dne, povzbudit napětí při očekávání dalšího dění, zvýšit chuť k jídlu, naladit společnost, ale nezasytit. Pro tuto sváteční příležitost se hodí: suché, bílé šumivé víno a pak suchý výběr s vyšším obsahem alkoholu. K polévce nesladké, kořenité vyberte: stará vyzrálá vína nebo vínovice. K polévce krémové: vyzrálé Neuburské, Rulandské bílé. K rybě: * vařené, dušené - bílá kabinetní vína * uzené, případně s omáčkou - bílá vína pozdních sběrů * grilované, smažené, případně s výraznou chutí omáčky - vyzrálá, bílá jakostní vína nebo lehčí vína červená * úhoř - lehčí červená vína * mořské ryby - bílá vína (neboť mořská sůl a červené víno dávají hořkou chuť) Informace byly převzaty ze serveru www.wineofczechrepublic.cz a upraveny do článku naší redakcí.
Jaké víno ke Štedrovečerní večeři?
Další recepty
-
Nadýchaný hrníčkový perník. Jednou vyzkoušíte a už nikdy neodoláte!
Perník je na přípravu velmi rychlý, a co se náročnosti týče, řadí se mezi ty...
-
Tradiční selský tatarák s olomouckými tvarůžky
Olomoucké tvarůžky jsou moravským zrajícím sýrem, který se vyrábí z...
-
V jednoduchosti je krása! Připravte si zelný salát s jablky
Zelí je významnou součástí našich kuchyní a nabízí mnoho možností, jak ho...
-
Tento osvěžující nepečený dezert zvládne každý! Zakysanka s jahodami nikdy nezklame
V obchodě i na trzích jsou již k dostání šťavnaté červené jahody, což je ideální doba...
Oblíbené recepty
- Oblíbený recept našich babiček? Pampeliškový sirup, který nesměl chybět v žádné domácnosti
- Stonky plné chuti: Rebarbora jako inspirace pro každého kuchaře
- Zapečené brambory aneb rychlý a sytý pokrm za pár korun
- Zamilované kuře: Neodolatelný recept pro májovou romantiku
- S novinkou značky Panzani připravíte excelentní jídla. Vyzkoušejte pár receptů
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)