Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Pěny, aneb slané krémy

Pěny, aneb slané krémy

28.12.2015 - AndreaP.

Pěny jsou slané krémy, připravené z jemně rozmělněných potravin spojených se šlehanou smetanou nebo zpěněným máslem. Používáme je na ozdobení chlebíčků a na plnění slaných těst (slané piškotové těsto, křehké těsto, lodičky, rakvičky, košíčky, máslové těsto - trubičky, šátečky). Vmícháme-li do pěny trošku aspiku, nalijeme do formy a dáme ztuhnout, snadno se nám pak krájí a těmito úhlednými řezy poté zdobíme chlebíčky...

Ano, tak zhruba takto jsou pěny charakterizovány už v receptech našich (pra)předků, kdy inspirací mi je úžasná kniha Stolečku prostři se z roku 1947. A pochopitelně dále následují i recepty, které rovněž přikládám. Je zajímavé v těchto starých skvostech listovat a vidět, jak naší prapředci věděli, co je dobré. Asi bychom si z nich někdy měli vzít příklad.

Suroviny v receptech si pochopitelně uzpůsobíme počtu osob, pro které pohoštění chystáme.

Sýrová pěna

  • 15 dkg sýra roquefort (rokfór) * 
  • 15 dkg másla
  • 1/16 l šlehané smetany
  • špetka soli

 

Máslo třeme se špetkou soli do pěny. Přidáme jemně ustrouhaný sýr a nakonec vmícháme ušlehanou smetanu.

* roquefort (rokfór) - je polotvrdý plísňový sýr vyráběný z ovčího mléka s výraznou ostrou chutí. Na řezu je mramorovaný, prorostlý modrozelenou plísní. Je pojmenován podle francouzské obce Roquefort.

 

Salámová (šunková) pěna

  • 15 dkg salámu (šunky)
  • 5 dkg másla
  • citrónová šťáva
  • sladká paprika
  • 1/16 l šlehané smetany

 

Salám (šunku) dvakrát umeleme na masovém strojku. Smetanu ušleháme a máslo, sůl, papriku a citrónovou šťávu třeme do pěny. Vše nakonec společně promícháme.

 

Játrová pěna

  • 15-20 dkg telecích nebo husích jater
  • 2 dkg sádla
  • 1 cibulka
  • 8 dkg másla
  • sůl
  • paštikové koření *

 

Játra pokrájíme na plátky. Mezitím zpěníme jemně nakrájenou cibuli na sádle. Na té pak rychle smažíme játra, aby neztvrdla. Hotová játra prolisujeme a necháme vychladnout. Máslo třeme do pěny se špetkou soli. Vmícháme játra a špičku nože paštikové koření,

Stříkáme-li tuto pěnu do košíčků, zalijeme jí rozpuštěným aspikem a dáme ztuhnout. Zbytek pěny nastříkáme na ztuhlý rosol.

* Paštikové koření je směs jemně tlučeného koření : hřebíček, pepř, muškátový květ, tymián, bobkový list, muškátový oříšek, nové koření, případně bazalka.


Další díly silvestrovské jízdy :

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz