Silvestr je den pestrosti, a to nejen co se pohoštění týče. Vždyť noc je dlouhá a vypitý alkohol je nutno přímou úměrou koordinovat jídlem. A jak už jsme si řekli, pomazánky bývají velmi častá volba, takže po pomazánkách masových teď na řadu přicházejí pomazánky rybí.
Makrelová pomazánka
- 250 g uzené makrely
- 70 g pomazánkového másla
- 4 menší vejce uvařená natvrdo
- sůl
- 1 střední cibule
- pažitka či petrželka
- na dozdobení citrón
Uzenou makrelu zbavíme kůže, vykostíme a vyšleháme s pomazánkovým máslem, kdo nemá rád pomazánkové, použije klasické změklé máslo. Přidáme nakrájená vejce a nadrobno nasekanou cibulku, dochutíme solí a jemně promícháme. Nakonec přidáme pažitku či petrželku.
Pomazánka je vhodná na bílé pečivo, zdobíme kousky citrónu.
Rybí tomatová pomazánka
- 1 krabička ryb v tomatě
- 1 cibule
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 1 okurka
- cca 100 g majonézy
- sůl
- hořčice (nemusí být)
Mrkev, celer a okurku jemně nastrouháme, cibuli nadrobno nakrájíme. Ryby rozmačkáme v misce, přidáme nachystanou zeleninu a nakonec majónezu. Zlehka promícháme a dochutíme solí a hořčicí.
Pomazánka je mimo jiné výborná také na teplé tousty.
(fotografie Jiří Václavek)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.