Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Rychlý jahodový koláč

Rychlý jahodový koláč

31.5.2018 - AndreaP.

Sezóna jahod je v plném proudu a tak poté, co jsme si zde ukázali recept na jahodový pohár, přicházím s další jahodovou pochoutkou, tentokráte s lahodným koláčem. Recept mi poslala babinetka Hanka a jak sami můžete vidět na přiložené fotografii, koláč je prostě k nakousnutí. Je šťavnatý, osvěžující, prostě ideální letní moučník. Tak dost řečí, jahody čekají, jdeme na to.

 

Potřebujeme :

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 50 g cukru moučka
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 dcl mléka

 

Náplň

  • 1 kostka plnotučného tvarohu
  • 1 vejce + 1 bílek
  • 60 g cukru
  • 3 lžíce cukru
  • špetka soli na sníh

 

Na ozdobu

  • jahody (či jiné ovoce)
  • dortové želé

 

Veškeré suroviny potřebné k přípravě těsta zamícháme v míse, vznikne nám řidší těsto, podobné jako na bábovku. Vymažeme koláčovou či dortovou formu a těsto do ní vlijeme.

V další míse si připravíme tvarohovou náplň, a to tak, že ušleháme tvaroh se žloutkem a cukrem, a přidáme poté tuhý sníh, který jsme vyšlehali se špetkou soli. Jemně promícháme. Tuto náplň  nalijeme na připravené těsto a dáme do trouby rozehřáté na 180 stupňů na cca 45 minut. Řídíme se zkušeností s vlastní troubou.

Upečený koláč vyjmeme a necháme zcela vychladnout. Mezitím si připravíme jahody či jiné letní ovoce, které nakrájíme a poklademe na povrch vychladlého koláče.

Na ovoce poté nalijeme želé, které jsme si připravili podle návodu na sáčku. Ideální je, pokud zvolíme barvu želé podle barvy ovoce, které jsme použili.

Necháme řádně ztuhnout, poté nakrájíme a případně dozdobíme kopečkem šlehačky.

 

 

 

 

 

Vaše názory

Další recepty

  • Jednoduchá švestková povidla

    Švestek se letošní léto urodilo opravdu velké množství, tak proč nezkusit také švestková povidla. V zimě se nám pak budou hodit třeba do...

  • Grilované meruňky s vanilkovým přelivem

    Ještě stále nekončí grilovací sezóna, kdy obzláště horké počasí k tomuto přímo vybízí. Dnes ale nebudeme grilovat ani maso, ryby, klobásky či...

  • Neodolatelný čokoládový dort

    Čokoláda je bezesporu nejpopulárnější "sladkost" na světě. A my si dneska uděláme z této dobroty dort. Potřebujeme : 200 g kvalitní...

  • Houbománie vítězí

    Houbařská sezóna ještě stále trvá. Snad každý houbař si přijde na své. Stačí vzít košík a jít téměř kamkoliv do lesa. Náruživí houbaři vyrážejí...

Náš tip