Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Proč milujeme rizoto? Protože s rajčaty je neodolatelné!

Proč milujeme rizoto? Protože s rajčaty je neodolatelné!

11.4.2025 - AndreaP.

Rizoto (počeštěný název) patří k těm pokrmům, které spojují jednoduchost s bohatostí chutí. Jednou z největších výhod  je jeho schopnost přizpůsobit se sezónním surovinám – od hříbků na podzim až po jarní hrášek. Pochází z oblasti Lombardie, kde bylo tradičně považováno za pokrm šlechtických rodin díky své luxusní konzistenci. Správné rizoto získává svou typickou krémovost nikoli smetanou, ale škrobem, který se uvolní z kvalitní kulatozrnné rýže, jako je Arborio nebo Carnaroli. A my si dnes uděláme rajčatové rizoto s bazalkou.

(ilustrační fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 300 g rýže Arborio

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 cibule nakrájená nadrobno

  • 2 stroužky česneku nasekané

  • 1 litr zeleninového vývaru

  • 400 g konzervovaných rajčat (nebo čerstvých, spařených a oloupaných)

  • 50 ml bílého vína

  • 50 g parmazánu strouhaného

  • hrst čerstvé bazalky

  • sůl a pepř na dochucení

 

Na hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli do zlatova. Přidejte česnek a míchejte další minutu.

Přisypte rýži a promíchejte, aby se zrnka obalila olejem. Poté přilijte bílé víno a míchejte, dokud se neodpaří.

Postupně přidávejte zeleninový vývar po sběračkách, vždy počkejte, až se tekutina vstřebá, než přidáte další.

Asi po 10 minutách přidejte rajčata a pokračujte v míchání a dolévání vývaru, dokud rýže nebude měkká a krémová (cca 18–20 minut).

Sundejte z plotny, vmíchejte parmazán, osolte, opepřete a posypte nasekanou bazalkou.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.