Koláče ze zeleniny už dávno nejsou jen módním výstřelkem. Mrkev, řepa, cuketa nebo dýně dokáží přidat dezertům nejen chuťovou zajímavost, ale i cenné živiny. Řepa a mrkev, což jsou hvězdy tohoto receptu, jsou bohaté na vlákninu, vitaminy a minerály, a zároveň přispívají k přirozené sladkosti těsta. Přidáním ovesných vloček získáte další dávku zdravých sacharidů. Tento vláčný koláč je nejen chutný, ale také výborná volba pro ty, kdo hledají sladkost s o něco lepším nutričním profilem. Ideální jako zdravější pohoštění pro rodinu či návštěvu, jelikož už dávno neplatí, že správný dezert je plný cukru, krémů a dalších kalorických bomb. Zkuste ho, a uvidíte, jak zelenina může proměnit dezert v něco výjimečného!
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
-
1 hrnek třtinového cukru (nebo sladidlo dle chuti)
-
½ hrnku ovesných vloček
-
1½ hrnku polohrubé mouky (můžete kombinovat s celozrnnou)
-
1 prášek do pečiva
-
2 nastrouhané menší řepy
-
2 nastrouhané mrkve
-
čokoládové čočky a pekanové ořechy dle chuti
-
3 vejce
-
špetka soli
Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience – cukr, ovesné vločky, mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
Přidejte nastrouhanou řepu, mrkev a na kostičky nakrájené ořechy a čokoládové čočky.
Do směsi postupně přimíchejte vejce a vytvořte vláčné těsto.
Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
Po upečení nechte koláč vychladnout a podávejte.
Tip: Podávejte jednotlivé kousky koláče s lžičkou zakysané smetany.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.