Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Jarní symbol na svátečním stole - beránek s ořechy a rozinkami

Jarní symbol na svátečním stole - beránek s ořechy a rozinkami

2.4.2025 - AndreaP.

Velikonoční beránek je neodmyslitelným symbolem jara a sváteční atmosféry. Na českých stolech má své nezastupitelné místo, a to nejen jako dezert, ale také jako dekorace plná tradic a historie. Jeho kořeny sahají hluboko do minulosti, až do středověku, kdy byl beránek obřadním pokrmem. Symbolizoval čistotu, nevinnost a měl spojitost s křesťanskými obřady, kde připomínal obětování Ježíše Krista, známého jako „Beránek Boží“.

V dnešní době se beránek stal spíše symbolem rodinné pohody a svátečního pečení. Tradičně se připravuje jako sladké pečivo, a to z třeného, kynutého, tvarohového nebo dokonce mrkvového těsta. Každá rodina má svůj oblíbený recept, který často přechází z generace na generaci. Ať už zdobený čokoládovou polevou, cukrem nebo pouze s jednoduchými rozinkami jako očima, vždy přináší radost na sváteční stůl.

Pečení beránka je v mnoha domácnostech rodinnou tradicí, která sbližuje generace. Není výjimkou, že se formy na beránka dědí jako rodinné poklady. Kromě své lahodné chutě plní beránek i estetickou roli – na stole mu často nechybí barevná stužka kolem krku a bývá obklopen veselou dekorací, jako jsou malovaná vajíčka.

Již s ohledem na výše uvedené je proto jasné, že recepty na beránka zde nesmí chybět. Vyzkoušíme si více verzí, dnes se zaměříme na beránka vylepšeného o oříšky a rozinky.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 4 vejce

  • 120 g pískového cukru

  • 200 g polohrubé mouky

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 4 lžíce oleje

  • 4 lžíce horké vody

  • 1 vanilkový cukr

  • hrst nasekaných ořechů

  • hrst rozinek (ideálně předem namočených v rumu)

  • tuk na vymazání formy

 

Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte olej, horkou vodu a promíchejte.

Do směsi přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidejte nasekané ořechy a rozinky.

Formu na beránka důkladně vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Těsto nalijte do spodní poloviny formy, přiklopte vrchní díl.

Beránka pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut. V polovině pečení můžete formu otevřít a zkontrolovat propečení.

Po upečení beránka opatrně vyklopte a postavte na oválnou mísu.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.