Velikonoční beránek je neodmyslitelným symbolem jara a sváteční atmosféry. Na českých stolech má své nezastupitelné místo, a to nejen jako dezert, ale také jako dekorace plná tradic a historie. Jeho kořeny sahají hluboko do minulosti, až do středověku, kdy byl beránek obřadním pokrmem. Symbolizoval čistotu, nevinnost a měl spojitost s křesťanskými obřady, kde připomínal obětování Ježíše Krista, známého jako „Beránek Boží“.
V dnešní době se beránek stal spíše symbolem rodinné pohody a svátečního pečení. Tradičně se připravuje jako sladké pečivo, a to z třeného, kynutého, tvarohového nebo dokonce mrkvového těsta. Každá rodina má svůj oblíbený recept, který často přechází z generace na generaci. Ať už zdobený čokoládovou polevou, cukrem nebo pouze s jednoduchými rozinkami jako očima, vždy přináší radost na sváteční stůl.
Pečení beránka je v mnoha domácnostech rodinnou tradicí, která sbližuje generace. Není výjimkou, že se formy na beránka dědí jako rodinné poklady. Kromě své lahodné chutě plní beránek i estetickou roli – na stole mu často nechybí barevná stužka kolem krku a bývá obklopen veselou dekorací, jako jsou malovaná vajíčka.
Již s ohledem na výše uvedené je proto jasné, že recepty na beránka zde nesmí chybět. Vyzkoušíme si více verzí, dnes se zaměříme na beránka vylepšeného o oříšky a rozinky.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
-
4 vejce
-
120 g pískového cukru
-
200 g polohrubé mouky
-
1 lžička prášku do pečiva
-
4 lžíce oleje
-
4 lžíce horké vody
-
1 vanilkový cukr
-
hrst nasekaných ořechů
-
hrst rozinek (ideálně předem namočených v rumu)
-
tuk na vymazání formy
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidejte olej, horkou vodu a promíchejte.
Do směsi přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidejte nasekané ořechy a rozinky.
Formu na beránka důkladně vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Těsto nalijte do spodní poloviny formy, přiklopte vrchní díl.
Beránka pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut. V polovině pečení můžete formu otevřít a zkontrolovat propečení.
Po upečení beránka opatrně vyklopte a postavte na oválnou mísu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.