Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Mazanec je česká klasika, zkuste to letos jinak a oživte Velikonoce finskou tradicí

Mazanec je česká klasika, zkuste to letos jinak a oživte Velikonoce finskou tradicí

1.4.2025 - AndreaP.

Velikonoce jsou časem tradic, rodinného setkávání a v neposlední řadě lahodného pečení. Zatímco český mazanec patří mezi nejoblíbenější klasiku, proč letos nevyzkoušet něco nového? Finský velikonoční chléb, známý jako Pääsiäisleipä, je nejen lahodný, ale také přináší svěží závan skandinávské kultury na váš stůl. A co je na tom nejlepší? Tento recept zaručeně uspokojí jak milovníky suchého pečiva, tak fanoušky jemně plněných dobrot.

(fotografie: Freepik)

Co budeme potřebovat?

Těsto

  • 2,5-3 hrnky chlebové mouky
  • 4,5 lžíce sušené droždí 
  • 2 lžíce cukru
  • 1/4 lžičky soli 
  • 1/2 hrnku vody
  • 1/4 hrnku měkkého másla
  • 3 celá vejce
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry
  • 1 lžička strouhané pomerančové kůry
  • 1/2 hrnku rozinek 
  • 1/2 hrnku nasekaných mandlí 
  • 1/4 hrnku cukru

Krémová pomazánka

  • měkký smetanový sýr (např. mascarpone) - 1 balení (230 gramů)
  • 2 lžíce mléka 
  • 1 vanilkový cukr
  • špetku soli
  • 2 hrnky moučkového cukru 

 

V malé mixovací míse ušlehejte z vaječných bílků sníh a postupně přidejte ¼ hrnku cukru. 

Ve velké míse vhodné na mixování smíchejte 1 hrnek mouky, droždí, 2 lžíce cukru a sůl a dobře vyšlehejte. Přidejte vodu o teplotě cca 50°C, máslo a vaječné žloutky. Šlehejte nízkou rychlostí do zvlhnutí, poté 3 minuty na střední rychlost.

Ručně vmíchejte pomerančovou a citrónovou kůru, rozinky a mandle. Pozvolna pečlivě vmíchejte vyšlechané bílky a vytvořte měkké těsto.

Přesuňte těsto na pomoučněný vál a propracujte jej, dokud nebude hladké a pružné, asi 3 až 5 minut.

Těsto dejte do lehce vymazané mísy (olejem). Zakryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vyndejte těsto. Na pomoučeném válu z těsta vytvořte obdélník. Zarovnejte okraje a těsto dejte do vymazané chlebové nádoby o rozměrech cca 23x13 cm. Ostrým nožem udělejte podélný řez asi 6 mm hluboký středem bochníku. Přikryjte a nechte odstát na teplém místě, až řez bude skoro neviditelný.

Pečte 35 až 40 minut v troubě předehřáté na 180°C, dokud nebude bochník zlatavě hnědý.

Vyndejte z formy a podávejte teplý nebo studený, obě varianty jsou možné

A jak si připravit pomazánku?
V malé misce smíchejte smetanový sýr, mléko, vanilku a sůl. Šlehejte do hladka. Dle chuti přidejte moučkový cukr a šlehejte, dokud pomazánka nebude nadýchaná.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.