Cizrna, luštěnina s jemnou oříškovou chutí, si v posledních letech získala srdce mnoha gurmánů i příznivců zdravého životního stylu. Konzumuje se celá, odslupkovaná nebo jako mouka. Než se pustíte do vaření, je třeba suchou cizrnu namočit, zatímco pro rychlejší přípravu můžete sáhnout po konzervované variantě.
Cizrna je nejen skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a cukrů, ale také obsahuje významné množství vápníku, železa a vitamínu B15. Proto je oblíbenou volbou vegetariánů, dětí a těhotných žen, kterým poskytuje důležité živiny.
(fotografie: Freepik)
Zeleninová polévka s cizrnou (4 porce)
- 500 g mrkve
- 100 g kořene petržele
- 1 plechovka cizrny (o objemu 425 ml a podílu zeleniny 265 g)
- velká hrst petrželové natě
- listy čerstvého nebo sušeného řapíkatého celeru (lze vynechat)
- případně bílé miso na dochucení
Očistěte mrkev a petržel, nakrájejte je na kolečka a vložte do 1,5 l osolené vody. Vařte, dokud nezměknou.
Sceďte cizrnu a přidejte ji k polévce spolu s listy celeru. Vařte ještě asi 5 minut.
Z poloviny polévky, včetně zeleniny, vytvořte v mixéru hladký krém a vraťte ho zpět do hrnce.
Přidejte nasekanou petržel a dle chuti jednu lžičku bílého misa rozmíchaného ve 200 ml horké polévky.
Tip: Bílé miso dodá polévce jemnou sladkost a obohatí ji o cenné minerály. Navíc podporuje trávení, vyživuje pokožku a má celkově příznivý vliv na zdraví.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.