Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Objevte tajemství lahodného vepřového na pivě

Objevte tajemství lahodného vepřového na pivě

18.2.2025 - AndreaP.

Češi milují pivo, což je důvod, proč tento "tekutý chléb," jak se mu často říká, přinést i do kuchyně při přípravě pokrmů. Máme pro vás skvělý tip na lahodné vepřové maso na pivě, které je ideálním pokrmem na chutný a vydatný oběd nebo večeři. Kombinaci vepřového masa, piva, cibule a pórku si zamiluje celá rodina. V následujícím článku najdete podrobný návod, jak tento pokrm připravit. A v závěru pak také nechybí tipy, jak si tento naprosto jednoduchý recept různě obměnit. 

(fotografie: https://depositphotos.com)

Potřebujeme:

  • 750 g vepřového masa

  • 3 lžíce oleje

  • 7 lžic kečupu

  • 3 stroužky česneku

  • 1 velká cibule

  • 2 pórky

  • 1 dl dvanáctistupňového piva

  • sůl

  • pepř

 

Vepřové maso nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. V hlubší pánvi rozehřejeme tuk a vhodíme připravené maso. Za stálého míchání ho opékáme, dokud není rovnoměrně opečené.

Jakmile je maso opečené, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Pokračujeme v míchání, dokud cibule nezměkne a česnek nezačne vonět.

Poté přidáme kečup a podlijeme pivem. Vše důkladně promícháme a necháme dusit asi 15 minut, aby se chutě dobře spojily a maso se krásně proleželo.

Po 15 minutách přidáme na plátky nakrájený pórek. Pokračujeme v dušení ještě několik minut, dokud pórek nezměkne a nepřidá jídlu svou jemnou chuť.

Nakonec pokrm dochutíme solí a kořením podle vlastní chuti. 

Tipy a triky

  • Výběr masa: Pro tento recept je nejlepší použít kvalitní vepřové maso, které je měkké a šťavnaté. Doporučujeme například vepřovou kýtu nebo krkovičku.

  • Pivo: V receptu se používá dvanáctisupňové pivo, které dodá pokrmu bohatou chuť. Pokud nemáte dvanáctisupňové pivo, můžete použít i jiný druh, ale chuť může být mírně odlišná. Pivo samotné se pak pochopitelně také hodí při podávání pokrmu. V případě, že preferujete nealkoholické nápoje, vynikající je v tomto případě minerálka nebo domácí limonáda. 

  • Příloha: K tomuto pokrmu se skvěle hodí brambory, rýže nebo těstoviny. Podávat ale také můžete i s pečivem, knedlíky nebo kroupami. Vyzkoušejte různé přílohy a vyberte si podle svého gusta. 

Variace na recept:

  • Zelenina: Kromě pórku můžete přidat i další zeleninu, jako jsou mrkev, paprika nebo cuketa. A to buď samostatně nebo v různorodé kombinaci. Přidáním různých druhů zeleniny obohatíte pokrm o další chuť a samotný pokrm pak bude vždy trošku jiný.

 

  • Koření: Experimentujte s různými druhy koření, jako je paprika, tymián, rozmarýn nebo kmín. Každé koření dodá pokrmu jiný charakter a můžete tak objevit nové kombinace chutí.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz