Češi milují pivo, což je důvod, proč tento "tekutý chléb," jak se mu často říká, přinést i do kuchyně při přípravě pokrmů. Máme pro vás skvělý tip na lahodné vepřové maso na pivě, které je ideálním pokrmem na chutný a vydatný oběd nebo večeři. Kombinaci vepřového masa, piva, cibule a pórku si zamiluje celá rodina. V následujícím článku najdete podrobný návod, jak tento pokrm připravit. A v závěru pak také nechybí tipy, jak si tento naprosto jednoduchý recept různě obměnit.
(fotografie: https://depositphotos.com)
Potřebujeme:
-
750 g vepřového masa
-
3 lžíce oleje
-
7 lžic kečupu
-
3 stroužky česneku
-
1 velká cibule
-
2 pórky
-
1 dl dvanáctistupňového piva
-
sůl
-
pepř
Vepřové maso nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. V hlubší pánvi rozehřejeme tuk a vhodíme připravené maso. Za stálého míchání ho opékáme, dokud není rovnoměrně opečené.
Jakmile je maso opečené, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Pokračujeme v míchání, dokud cibule nezměkne a česnek nezačne vonět.
Poté přidáme kečup a podlijeme pivem. Vše důkladně promícháme a necháme dusit asi 15 minut, aby se chutě dobře spojily a maso se krásně proleželo.
Po 15 minutách přidáme na plátky nakrájený pórek. Pokračujeme v dušení ještě několik minut, dokud pórek nezměkne a nepřidá jídlu svou jemnou chuť.
Nakonec pokrm dochutíme solí a kořením podle vlastní chuti.
Tipy a triky
-
Výběr masa: Pro tento recept je nejlepší použít kvalitní vepřové maso, které je měkké a šťavnaté. Doporučujeme například vepřovou kýtu nebo krkovičku.
-
Pivo: V receptu se používá dvanáctisupňové pivo, které dodá pokrmu bohatou chuť. Pokud nemáte dvanáctisupňové pivo, můžete použít i jiný druh, ale chuť může být mírně odlišná. Pivo samotné se pak pochopitelně také hodí při podávání pokrmu. V případě, že preferujete nealkoholické nápoje, vynikající je v tomto případě minerálka nebo domácí limonáda.
-
Příloha: K tomuto pokrmu se skvěle hodí brambory, rýže nebo těstoviny. Podávat ale také můžete i s pečivem, knedlíky nebo kroupami. Vyzkoušejte různé přílohy a vyberte si podle svého gusta.
Variace na recept:
- Zelenina: Kromě pórku můžete přidat i další zeleninu, jako jsou mrkev, paprika nebo cuketa. A to buď samostatně nebo v různorodé kombinaci. Přidáním různých druhů zeleniny obohatíte pokrm o další chuť a samotný pokrm pak bude vždy trošku jiný.
- Koření: Experimentujte s různými druhy koření, jako je paprika, tymián, rozmarýn nebo kmín. Každé koření dodá pokrmu jiný charakter a můžete tak objevit nové kombinace chutí.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.