Moravské koláče jsou neodmyslitelnou součástí masopustu a všech rodinných slavností. Tyto sladké, křehké a nadýchané koláče plněné lahodnými nádivkami jsou oblíbeným pečivem, které spojuje generace. Jejich příprava není složitá, ale vyžaduje trochu trpělivosti a lásky.
V tomto článku vám představíme podrobný návod, jak si doma připravit tyto tradiční a generacemi prověřené koláče. Provedeme vás krok za krokem procesem přípravy těsta, tvarohové a povidlové nádivky, a nakonec i drobenky, která dodá koláčům ten správný křupavý povrch. Věříme, že si tento recept zamilujete a tyto koláče se stanou stálicí ve vašem rodinném pečení.
Připravte si suroviny, nachystejte si kuchyň a pojďme společně upéct ty nejlepší koláče, které si můžete vychutnat s rodinou a přáteli při jakékoliv příležitosti.
(fotografie: https://depositphotos.com)
Těsto:
-
1/2 kg polohrubé mouky
-
sůl
-
1/4 l mléka
-
30 g droždí
-
100 g másla
-
80 g cukru
-
2 žloutky
-
vanilka
-
citronová kůra
-
1 žloutek na potření
Tvarohová nádivka:
-
300 g tvarohu
-
50-70 g cukru
-
50 g másla
-
1-2 vejce
-
vanilka
-
citronová kůra
-
trochu soli
Povidlová nádivka:
-
300 g švestkových povidel
-
cukr podle chuti
-
1 lžička rumu
-
citronová kůra
Drobenka:
-
50 g polohrubé mouky
-
1 lžíce cukru
-
30 g másla
Příprava kvásku: Z části vlahého mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek a necháme vykynout.
Příprava těsta: V míse nahřejeme mouku, přidáme sůl, citronovou kůru, vanilku, vykynutý kvásek a ohřáté mléko smíchané se žloutky a tekutým máslem. Vypracujeme vláčné těsto, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout.
Vytvoření koláčů: Z vykynutého těsta vykrajujeme na pomoučený vál lžící kousky, zaoblíme je, zploštíme a okraje vytáhneme. Do středu položíme tvarohovou nádivku, spojíme jako plněný knedlík a položíme spojeným místem na pomaštěný plech. Necháme vykynout, uprostřed zploštíme, okraje ponecháme široké přes 1 cm a potřeme žloutkem.
Přidání nádivky a pečení: Do středu koláčů dáme povidlovou nádivku a povrch nádivky posypeme drobenkou. Necháme koláče vykynout a poté je pečeme dozlatova.
Tvarohová nádivka:
- Utřeme máslo a cukr, pak přidáme prolisovaný tvaroh, do pěny ušlehaná vejce, vanilku, citronovou kůru, špetku soli a sníh z bílků.
Povidlová nádivka:
- K povidlům přidáme cukr dle chuti a dobře promícháme.
Drobenka:
- Vše smícháme v misce a rozdrobíme.
Tipy na závěr:
-
Při přípravě těsta je důležité, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu.
-
Pokud máte rádi výraznější chuť citronu, můžete přidat více citronové kůry.
-
Koláče můžete ozdobit také oříšky nebo sušeným ovocem podle vlastního vkusu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.