Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Neodolatelné moravské koláče s nádivkou a křupavou drobenkou krok za krokem

Neodolatelné moravské koláče s nádivkou a křupavou drobenkou krok za krokem

17.2.2025 - AndreaP.

Moravské koláče jsou neodmyslitelnou součástí masopustu a všech rodinných slavností. Tyto sladké, křehké a nadýchané koláče plněné lahodnými nádivkami jsou oblíbeným pečivem, které spojuje generace. Jejich příprava není složitá, ale vyžaduje trochu trpělivosti a lásky.

V tomto článku vám představíme podrobný návod, jak si doma připravit tyto tradiční a generacemi prověřené koláče. Provedeme vás krok za krokem procesem přípravy těsta, tvarohové a povidlové nádivky, a nakonec i drobenky, která dodá koláčům ten správný křupavý povrch. Věříme, že si tento recept zamilujete a tyto koláče se stanou stálicí ve vašem rodinném pečení.

Připravte si suroviny, nachystejte si kuchyň a pojďme společně upéct ty nejlepší koláče, které si můžete vychutnat s rodinou a přáteli při jakékoliv příležitosti.

(fotografie: https://depositphotos.com)

Těsto:

  • 1/2 kg polohrubé mouky

  • sůl

  • 1/4 l mléka

  • 30 g droždí

  • 100 g másla

  • 80 g cukru

  • 2 žloutky

  • vanilka

  • citronová kůra

  • 1 žloutek na potření

Tvarohová nádivka:

  • 300 g tvarohu

  • 50-70 g cukru

  • 50 g másla

  • 1-2 vejce

  • vanilka

  • citronová kůra

  • trochu soli

Povidlová nádivka:

  • 300 g švestkových povidel

  • cukr podle chuti

  • 1 lžička rumu

  • citronová kůra

Drobenka:

  • 50 g polohrubé mouky

  • 1 lžíce cukru

  • 30 g másla

 

Příprava kvásku: Z části vlahého mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek a necháme vykynout.

Příprava těsta: V míse nahřejeme mouku, přidáme sůl, citronovou kůru, vanilku, vykynutý kvásek a ohřáté mléko smíchané se žloutky a tekutým máslem. Vypracujeme vláčné těsto, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout.

Vytvoření koláčů: Z vykynutého těsta vykrajujeme na pomoučený vál lžící kousky, zaoblíme je, zploštíme a okraje vytáhneme. Do středu položíme tvarohovou nádivku, spojíme jako plněný knedlík a položíme spojeným místem na pomaštěný plech. Necháme vykynout, uprostřed zploštíme, okraje ponecháme široké přes 1 cm a potřeme žloutkem.

Přidání nádivky a pečení: Do středu koláčů dáme povidlovou nádivku a povrch nádivky posypeme drobenkou. Necháme koláče vykynout a poté je pečeme dozlatova.

Tvarohová nádivka:

  • Utřeme máslo a cukr, pak přidáme prolisovaný tvaroh, do pěny ušlehaná vejce, vanilku, citronovou kůru, špetku soli a sníh z bílků.

Povidlová nádivka:

  • K povidlům přidáme cukr dle chuti a dobře promícháme.

Drobenka:

  • Vše smícháme v misce a rozdrobíme.

Tipy na závěr:

  • Při přípravě těsta je důležité, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu.

  • Pokud máte rádi výraznější chuť citronu, můžete přidat více citronové kůry.

  • Koláče můžete ozdobit také oříšky nebo sušeným ovocem podle vlastního vkusu.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz