Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Víte, které chipsy jsou nejlepší? Jsou to dokřupava vysmažené škvarky

Víte, které chipsy jsou nejlepší? Jsou to dokřupava vysmažené škvarky

15.2.2025 - AndreaP.

Kdo by odolal vůni čerstvých škvarků a domácího sádla? Tato tradiční česká pochoutka se skvěle hodí nejen na chleba, ale také jako přísada do různých receptů. V dnešní době, kdy se více zaměřujeme na domácí vaření a kvalitu surovin, je příprava vlastního sádla a škvarků téměř nezbytností. Česká kuchyně se totiž bez sádla neobejde. Pojďme se tedy společně pustit do tohoto základního receptu našich babiček, kdy sami uvidíte, že je to velmi jednoduché a zvládne to úplně každý. Odměnou pak bude chuť, která je nezapomenutelná. 

(fotografie: Pixabay)

 

Potřebujeme:

  • 1 kg vepřového sádla 

  • 1 lžička soli

 

Úplně "nejpracnější" činností při přípravě receptu je paradoxně úplný začátek. Nejprve sádlo totiž musíte rozkrájet ideálně ostrým nožem na zhruba 1-2 cm kostky. Tím budete mít to nejhorší za sebou.

Nakrájené kostky vložte do širokého kastrolu, velmi lehce podlijte 3-4 lžícemi studené vody, přiklopte poklicí a zvolna zahřívejte zhruba půl hodiny. Během té doby sádlo pustí vlastní tuk. Občas promíchejte. 

Po zhruba půl hodině sundejte poklici. Jakmile se začne na dně objevovat vypékající se sádlo, zvyšte teplotu. Po celou dobu nezapomínejte na občasné promíchání, aby se směs nepřipalovala. 

Připravte si skleněnou sklenici. Jakmile je sádlo vyškvařené, slijte ho přes kovový cedník do této sklenice. Pozor na opaření, směs je velmi horká.

V kastrolu nechte na dně trochu sádla, aby se v něm škvarky mohly nadále škvařit a nezůstaly nasucho.

Poté ještě nějakou dobu pokračujte a vyškvařte škvarky dozlatova. I ty následně sceďte a v cedníku je důkladně vymačkejte obrácenou stranou lžíce, aby se zbavily zbytků vnitřního rozpuštěného sádla. 

Takto zcezené teplé škvarky nasypejte do misky a lehce osolte.

Samotné sádlo nechejte žádně zchladnout a uložte do lednice. Dle potřeby pak používejte, ať už na chleba, do pomazánky či na vaření a pečení. Každý ale ví, že chleba se sádlem je nejvíce. 

Škvarky pak jezte dle chuti.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz