Kukuřice je oblíbenou surovinou pro svou sladkou a jemnou chuť. Ať už sterilizovaná, čerstvá nebo mražená, vždy je to všestranná surovina, která dokáže každé jídlo povýšit na novou úroveň. Její sladká chuť a křupavá textura se hodí jak do polévek a salátů, tak i do hlavních jídel a příloh. Navíc je plná vlákniny, vitamínů a minerálů, takže je skvělou volbou pro každého, kdo se snaží jíst zdravě. A teď vám představíme recept, který je jednoduchý na přípravu, ideální na chladné dny, když potřebujete zahřát a zároveň si pochutnat na něčem výživném a sytém.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
-
400 g sterilizované kukuřice (může být i čerstvá nebo mražená)
-
1 středně velká cibule, nakrájená na jemno
-
2 stroužky česneku, nasekané
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 lžíce másla
-
500 ml zeleninového vývaru
-
200 ml smetany ke šlehání
-
sůl a pepř podle chuti
-
hrst čerstvých bylinek (např. petrželka nebo pažitka) na ozdobu
V hrnci rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte na středním ohni, dokud nejsou měkké a zlatavé.
Přidejte kukuřici a krátce osmahněte, aby se dobře prohřála a získala lehce zlatavou barvu.
Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku vařit přibližně 10-15 minut.
Pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte do hladka. Pokud chcete, můžete si pár lžic polévky (respektive vařené kukuřice) odložit stranou a nechat v nerozmixované formě. Po rozmixování celého obsahu poté vraťte zpět do hrnce.
Přidejte smetanu ke šlehání a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby.
Nechte polévku ještě chvíli prohřát, ale už nevařte. Podávejte horkou, ozdobenou čerstvými bylinkami.
Tip: Pro extra krémovou chuť můžete přidat i trochu nastrouhaného sýra, např. parmezánu nebo čedaru, přímo do polévky před podáváním.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.