Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Zázvorová mrkvová polévka: Síla a zdraví v jednom talíři

Zázvorová mrkvová polévka: Síla a zdraví v jednom talíři

19.1.2025 - AndreaP.

Zázvor je jedním z nejstarších a nejvíce ceněných koření na světě. Jeho jedinečná pikantní chuť a široká škála zdravotních přínosů ho činí oblíbeným v mnoha kuchyních a domovech. Zázvor je bohatý na antioxidanty a má protizánětlivé vlastnosti. Pomáhá při trávení, zmírňuje nevolnosti a může posílit imunitní systém. Dnes si ukážeme, jak můžete zázvor snadno zakomponovat do chutného a zdravého jídla.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 500 g mrkve

  • 1 zázvor (cca 5 cm)

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 litr zeleninového vývaru

  • 2 lžíce olivového oleje

  • sůl a pepř dle chuti

  • čerstvá petrželka na ozdobení

 

Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kousky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.

V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli. Smažte, dokud nezměkne a lehce nezhnědne. Přidejte česnek a zázvor a restujte další 2-3 minuty, dokud nezačne vonět.

Přidejte nakrájenou mrkev a promíchejte s cibulovo-zázvorovou směsí. Nalijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku vařit na mírném ohni přibližně 20-25 minut, dokud mrkev nezměkne.

Jakmile je mrkev měkká, odstavte hrnec z ohně a pomocí ponorného mixéru polévku důkladně rozmixujte do hladké konzistence. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vývaru nebo vody.

Polévku dochuťte solí a pepřem dle chuti. Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete přidat špetku mletého chilli.

Polévku servírujte horkou, ozdobenou čerstvou nasekanou petrželkou.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz