Silvestr je časem oslav, radosti a dobrého jídla a pití. Mezi oblíbené pochoutky, které nesmí chybět na slavnostní tabuli této dlouhé noci, zcela nepochybně patří i pomazánky na různorodém pečivu. A která je vůbec nejoblíbenější? Ta česneková! Kdo z nás by ji (snad kromě žlučníkářů, kterým nedělá zrovna nejlépe) neměl rád? Je jednoduchá na přípravu a z obyčejných jednohubek udělá neobyčejný skvost? Již zítra nás čeká Silvestr a i přes to, že nás čeká půlnoční polibek, tak na stole nemůže chybět právě tento skvost. Každý jí dělá dle svého receptu, který postup vyhraje právě u vás?
(fotografie: Freepik)
Jednoduchá česneková pomazánka :
- 1 pomazánkové máslo bez příchutě
- 2-3 lžíce tatarky
- česnek (množství dle chuti)
- pažitka (případně cibulka)
Do pomazánkového másla přidáme utřený česnek a zjemníme tatarkou. Můžeme mírně osolit. Nakonec vmícháme nakrájenou pažitku, případně najemno nasekanou cibulku. Pomazánku poté mažeme na pečivo dle vlastního výběru.
Česneková pomazánka zase jinak
- 1 majonéza
- 150 g tvrdého sýra (např. eidam)
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
Eidam nastrouháme na jemno, přidáme rozetřený česnek a vmícháme do majonézy. Osolíme a opepříme dle chuti. Necháme řádně vychladit. Výborná rychlovka na jednohubky.
Pikantní česneková pomazánka
- 2 trojúhelníky taveného sýra
- 1 tvaroh
- tatarka (množství dle potřeby pro správnou konzistenci pomazánky)
- sůl (možno i pepř)
- ďábelské koření
- 1 celá palička česneku
Česnek oloupeme a řádně jej utřeme. Tvaroh rozmícháme se sýry, přidáme česnek a ďábelské koření. Tatarku přidáváme pak dle hustoty, hodně záleží na tom, jaký tvaroh použijeme. Nakonec jemně osolíme a pokud chceme extra pálivou, můžeme přidat i pepř.
Česneková pomazánka s překvapením
- 1 Rama (Perla, Flora) - prostě kdo co používá
- 5 trojúhelníků taveného sýra
- 15 dkg tvrdého sýra
- 5 velkých stroužků česneku
- 2 velká vejce
- pažitka
Nejprve si vejce uvaříme natvrdo a necháme je vychladit, oloupeme. Tvrdý sýr nastrouháme a zpracujeme ho s taveným sýrem, směs pak vmícháme do másla. Vajíčka nakrájíme na kostičky a lehce vmícháme do pomazánky. V případě potřeby můžeme mírně osolit, či opepřit. Pro barvu můžeme přidat jemně nasekanou pažitku. Necháme vychladit a poté mažeme na pečivo. Dozdobíme.
Jelikož pomazánky jsou téma velmi obsáhlé, dá se říct téměř nekonečné, určitě se k němu budeme vracet. Vždyť co je lepšího než krajíc čerstvě upečeného chleba s hojně nanesenou pomazánkou?
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.