Celer je zelenina, která je dostupná po celý rok, aniž by výrazně utrpěla na kvalitě. Tato výhoda z ní činí ideální surovinu pro zimní pokrmy. Celer je výrazným aromatem mnoha kuchyní - balkánské, středomořské, americké i anglické. Spolu s mrkví a petrželí se přidává do polévek, pod hovězí pečeni, i k přípravě vařených nebo syrových salátů. Celerová nať i semena jsou běžnou součástí kořenících směsí pro grilování.
Celer má mnohé zdravotní přínosy. Působí protizánětlivě a močopudně, podporuje činnost ledvin, povzbuzuje chuť k jídlu a je vhodný pro revmatiky a diabetiky. Kromě toho uklidňuje, podporuje trávení a zpevnňuje cévy. Doporučuje se také při obezitě, protože urychluje látkovou výměnu, a působí jaké zdravé afrodiziakum.
A teď už se pojďme společně podívat na dnešní recet. Z výtečného celeru si dnes připravíme křupavé řízečky v těstíčku.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 500 g celeru
- 120 g plátkového eidamu
- 100 g šunky
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 100 g hladké mouky
- 150 g oleje
- sůl
Oloupaný celer uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Po vychladnutí jej nakrájíme na plátky.
Na každý plátek celeru poklademe plátek sýra, kolečko šunky a spíchneme párátkem.
Namáčíme do těstíčka z vajec, mléka, mouky a soli.
Smažíme v horkém oleji po obou stranách dorůžova.
Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.