Svátek Halloween je anglosaský lidový svátek, nepochází z Ameriky, jak se mnozí mylně domnívají a v současné době je již rozšířen také u nás, a to zejména mezi mladší generací. Nejoblíbenější tradicí tohoto svátku jsou koledy. Děti si vezmou kostýmy, pochopitelně čím hrůzostrašnější, tím lepší, obchází sousedy a koledují o sladkosti. Chodí se ale vždy po setmění. U nás tradice chození po koledách ještě tak rozšířená není, nicméně, jak se říká, kdo je připraven, není překvapen. A tak místo mísy se sladkostmi si nachystejme pusinkové bubáky. Potěší nejen děti, ale i nás dospělé. Pobavíme se při přípravě a navíc si pochutnáme.
(fotografie: Pexels)
Potřebujeme:
- 2 bílky
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžička pomerančové šťávy
- 1 lžička citronové šťávy
- kůra nastrouhaná z poloviny citronu a pomeranče
- 100 g loupaných mletých mandlí
- 50 g nasekané kandované kůry z citronu
- 120 g moučkového cukru na ozdobení
- 2-3 lžíce pomerančové šťávy na ozdobení
- rozpuštěná čokoláda na oči
Z bílků ušleháme sníh. Postupně přidáme moučkový cukr a šťávu. Hmotu šleháme, až se matně leskne.
Do hmoty přimícháme pomerančovou a citronovou kůru, mleté mandle a kandovanou kůru.
Troubu předehřejeme na 160 stupňů Celsia a plech vyložíme pečícím papírem a nebo jej vymastíme.
Z těsta odebíráme dvěma lžičkami malé hromádky a pokládáme je na plech. Lehce vytvarujeme. Zasuneme do trouby a pečeme asi 20 minut. Necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.
Moučkový cukr smícháme s takovým množstvím pomerančové šťávy, až vznikne hustá poleva. Tu naplníme do stříkacího sáčku s nejjemnějším otvorem. Pusinky postříkáme jemnými linkami. Po zaschnutí ještě lehce stříkneme rozpuštěnou čokoládou oči.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.