Přemýšlíte, jak naložit s podzimní hruškovou úrodou? Přeneste do své kuchyně kousek slunné Itálie a věnujte čas přípravě Italského hruškového koláče. Investované úsilí se vám bohatě odmění v podobě jižansky temperamentního a křehkého hruškového moučníku. A když k tomu přidáte kouzelné italské Fragolino, tak bude gurmánský zážitek na 100% zaručen!
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 275 g hladké mouky
- špetka soli
- 125 g másla pokrájeného na kostičky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 2-3 lžičky studené vody
- 125 g moučkového cukru
- několik kapek vanilkového extraktu
Náplň:
- 4 lžíce meruňkové marmelády
- 60 g mandlových sušenek, rozdrobených
- 800 g oloupaných hrušek bez jádřinců
- 1 lžička mleté skořice
- 90 g hrozinek
- 50 až 60 g hnědého třtinového krystalového cukru (podle chuti)
Mouku smíchejte se solí a moučkovým cukrem, nasypte do mísy, uprostřed udělejte důlek a do něj dejte máslo, vejce, žloutek, vanilku a zalijte vodou. Prsty postupně promíchejte mouku s ostatními igrediencemi a vypracujte hladké a nelepivé těsto, dle potřeby přidávejte vodu. Zabalte do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu vychladit do ztuhnutí.
Ze 2/3 těsta vyválejte placku a vyložte jí mělkou dortovou formu o průměru 25 cm nebo hlubší plech. Marmeládou potřete těsto a posypte drobenkou ze sušenek. Hrušky nakrájejte na tenké plátky. Poskládejte na sušenky. Posypte skořicí, hrozinkami a nakonec třtinovým cukrem.
Za zbývajícího těsta vytvořte tenký váleček a umístěte podél okraje formy. Ze zbytku válečku vytvořte na koláči mřížkový vzor, konce připojte k těstu na okrajích. Pečte do zlatova v předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů Celsia po dobu 50 minut.
Nechte vychladnout, podávat můžete teplé i studené, posypané moučkovým cukrem.
Zpočátku křehký koláč je lepší až druhý den. Nechejte jej uležet přes noc v troubě nebo zakrytý na lince. Těsto nasaje vzdušnou vlhkost a nádherně zvláční.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.