Představte si, jak se do vaší kuchyně line vůně skořice a čerstvě pečených jablíček, kterých je teď na podzim všude dostatek. Jablka v županu jsou totiž klasickým dezertem, který spojuje křehké těsto a sladká šťavnatá jablka. Příprava je snadná a výsledkem je lahodná pochoutka nejen pro podzimní dny, ale pro jakoukoliv příležitost, kdy chcete potěšit své blízké.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1 listové těsto
- menší jablka
- tužší marmeláda
- skořice
- rozinky
- rum
- 1 vejce na potírání
Listové těsto si vyválíme na pomoučeném válu na sílu zhruba 3 mm. Radýlkem pak nakrájíme stejně velké čtverce (velikost čtverců se odvíjí od velikosti jablek, jablka musíme do těsta zabalit). Na každý takto připravený čtverec poté položíme očištěné a jádřinců zbavené menší jablko, kdy otvor po jádřinci zaplníme tuhou marmeládou a přidáme trošku skořice. Kdo má rád, může přidat i rozinky předem namočené v rumu (ale nemusí tam být).
Cípy těsta potřeme rozšlehaným vejcem, přeložíme přes horní část jablka na sebe a zajistíme špejlí. Takto připravené bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, položíme na vodou opláchnutý plech a dáme péci do rozehřáté trouby.
Hotové posypeme moučkovým cukrem a ihned podáváme.
A jeden tip na závěr :
- vyměňte jablko za broskev (rozpůlená oloupaná broskev položená řeznou stranou nahoru) a do ní lžičkou položte náplň připravenou ze 100 g mletých ořechů a 100 g rozdrobených dětských piškotů navlhčených rumem a trošku cukru moučka.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.