Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Tradiční jablečný koláč se sladkou sněhovou čepicí

Tradiční jablečný koláč se sladkou sněhovou čepicí

14.10.2024 - AndreaP.

Představte si vůni čerstvě upečeného jablečného koláče, která se line celým bytem. Tradiční dezert s měkkými jablky a křehkým těstem korunuje sladká sněhová čepička, která tomuto koláči dodává lehkost a eleganci. Tento koláč ukojí nejen vaše chutě na sladké, udělá společnost vaší odpolední kávě či ranní snídani, ale také pohostí návštěvu. A to vše s lehkostí a naprosto bez problémů. Bude sice vyžadovat vaši kuchyňskou půlhodinku, pár tahů vařečkou, lehkou mixáž a drobný jablečný masakr. Vynaložené úsilí se vám ale mnohonásobně vrátí.

(fotografie: Pixabay)

Suroviny na dortovou formu o průměru 22 cm:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 2 vařené žloutky
  • na špičku nože soli
  • 3 lžičky rumu
  • 4 jablka
  • 3 bílky
  • 180 g krupicového cukru
  • mletá skořice

 

 

V mouce rozmíchejte cukr, rozdrobte změklé máslo, přidejte sůl, rozmělněné žloutky a rum. Vypracujte těsto a třemi čtvrtinami těsta vyložte otvírací dortovou formu předem vymazanou máslem a vysypanou hrubou moukou. Těsto vmáčkněte na dno a lehce do stran, do výšky asi centimetr.

Jablka oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte na menší kousky, rozložte je na těsto a nahoru rozdrobte zbytek těsta. Dejte péct při 200 stupních Celsia do předehřáté trouby asi na 35 minut. Poté vyjměte z trouby a poprašte skořicí dle libosti.

Mezitím vyšlehejte sníh z bílků, přidejte cukr a znovu vyšlehejte, až se cukr rozpustí. Tento sníh rozetřete navrch koláče po 35 minutách pečení a dejte ještě dopéct. Koláč je hotový, jakmile povrch sněhu začne zlátnout.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz