Představte si vůni čerstvě upečeného jablečného koláče, která se line celým bytem. Tradiční dezert s měkkými jablky a křehkým těstem korunuje sladká sněhová čepička, která tomuto koláči dodává lehkost a eleganci. Tento koláč ukojí nejen vaše chutě na sladké, udělá společnost vaší odpolední kávě či ranní snídani, ale také pohostí návštěvu. A to vše s lehkostí a naprosto bez problémů. Bude sice vyžadovat vaši kuchyňskou půlhodinku, pár tahů vařečkou, lehkou mixáž a drobný jablečný masakr. Vynaložené úsilí se vám ale mnohonásobně vrátí.
(fotografie: Pixabay)
Suroviny na dortovou formu o průměru 22 cm:
- 250 g polohrubé mouky
- 120 g másla
- 60 g krupicového cukru
- 2 vařené žloutky
- na špičku nože soli
- 3 lžičky rumu
- 4 jablka
- 3 bílky
- 180 g krupicového cukru
- mletá skořice
V mouce rozmíchejte cukr, rozdrobte změklé máslo, přidejte sůl, rozmělněné žloutky a rum. Vypracujte těsto a třemi čtvrtinami těsta vyložte otvírací dortovou formu předem vymazanou máslem a vysypanou hrubou moukou. Těsto vmáčkněte na dno a lehce do stran, do výšky asi centimetr.
Jablka oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte na menší kousky, rozložte je na těsto a nahoru rozdrobte zbytek těsta. Dejte péct při 200 stupních Celsia do předehřáté trouby asi na 35 minut. Poté vyjměte z trouby a poprašte skořicí dle libosti.
Mezitím vyšlehejte sníh z bílků, přidejte cukr a znovu vyšlehejte, až se cukr rozpustí. Tento sníh rozetřete navrch koláče po 35 minutách pečení a dejte ještě dopéct. Koláč je hotový, jakmile povrch sněhu začne zlátnout.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.