Houbařská sezóna je v plném proudu a my si proto dnes připomeneme dva z mnoha receptů na jejich přípravu. A jsou to recepty, které se řadí mezi klasiku nejklasičtější. Houby svým obsahem vonných a chuťových látek obohatí chuť pokrmu (takovou bramboračku či kulajdu si bez hub umí asi představit jen málokdo). Vždy myslíme na zásadu, že upravujeme pouze houby, které bezpečně známe. A i v tomto případě pak platí, že je upravujeme pouze tehdy, jsou-li čerstvé, nezapařené, nerozmoklé a mladé, nečervivé.
Čerstvě nasbírané houby vždy hned očistíme a rozkrájíme, nikdy je nenecháváme dlouho v sáčku ani na hromadě. Rozložíme je a ihned je pak dále zpracujeme. Buď je různě nakládáme, zavařujeme, klasicky sušíme, případně zamrazíme.
Pamatujeme také na to, že nejíme větší porci hub najednou, příliš by nám zatížily žaludek !
(fotografie: Pixabay)
Guláš z hub
- 500 g hub
- 500 g brambor
- 500 g rajčat
- 2 papriky
- 2 cibule
- 120 g slaniny
- vývar z kostí
- sůl
- paprika
- kysaná smetana
- petrželka
- 30 g sýra
Houby a brambory nakrájíme na kostky, oloupaná rajčata na drobno, papriky na proužky a vše promícháme. Na kostičkách cibule a zpěněné slaniny dusíme směs a poté zalijeme vývarem. Osolíme, okořeníme a 30 minut pod pokličkou dusíme. Nakonec přidáme smetanu, posypeme petrželkou a sýrem.
Maso na houbách
- stejné množství hub a masa
- sůl
- pepř
- kousek čerstvého másla
Hříbky pokrájíme na plátky. Houby i maso dáme do zapékací mísy, osolíme, opepříme a zakryté bez podlévání dusíme v troubě, dokud maso nezměkne. Hotový pokrm omastíme kouskem čerstvého másla.
Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.