Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Zeleninový pilaf: Skvělá alternativa k tradičním přílohám

Zeleninový pilaf: Skvělá alternativa k tradičním přílohám

7.10.2024 - AndreaP.

Pilaf je chutný a výživný pokrm, který tvoří základ rýže nebo pšenice (bulgur). Je spoustu druhů pilafů, záleží na tom, v které zemi se připravuje, a může obsahovat různé příměsi - zeleninu, ovoce, různé druhy masa a nikdy nesmí chybět koření. Je ideální jako příloha k masu, poslouží ale také jako samostatný lehký hlavní chod. Jeho příprava je jednoduchá, což z něj činí skvělou volbu pro každodenní vaření. 

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme :

  • 200 g rýže
  • 200 g másla
  • 100 g květáku
  • 50 g vařených brambor
  • 50 g zeleného hrášku
  • 50 g mrkve
  • 50 g fazolí
  • 2 cibule
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky tlučeného kardamonu
  • 1/4 lžičky tlučeného hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého pepře

 

Nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova na másle a vyjmeme. Pak postupně dusíme všechnu zeleninu a teprve hotové dáme dohromady.

V osolené vodě uvaříme rýži a přidáme ji k zelenině. Důkladně promícháme se vším kořením a solí a dáme na chvíli dodusit do vyhřáté trouby.

Hotový pilaf posypeme osmaženou cibulkou a podáváme.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz