Lečo je oblíbeným pokrmem mnoha domácností, a to nejen v České republice. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm má své kořeny v maďarské kuchyni, kde se tradičně připravuje z paprik, rajčat a cibule. V dnešní době však existuje mnoho variací, které přidávají nové ingredience a tím i chutě. A jednou z nich je právě toto lilkové lečo. Lilek je hlavní hvězdou tohoto receptu, které dodá pokrmu jemnou chuť. Následují rajčata, které poskytnou potřebnou šťavnatost. Papriky pro změnu dodají sladkost a křupavost. Cibule je základní složkou téměř každého receptu a vytváří bohatou chuť. A pokud se rozhodneme, že přidáme i vejce, výsledný pokrm si zahustíme a obohatíme o bílkoviny. A teď už se pojďme společně podívat, jak se tento lahodný pokrm připravit doma.
(fotografie: https://depositphotos.com)
Potřebujeme :
- 2 lilky
- 4 barevné papriky
- 4 rajčata
- 1 velká cibule
- 2–3 vejce (nemusí být)
- sůl
- mletý pepř
- olej
- směs koření na rožnění či steaky (nemusí být)
Lilky oloupeme, nakrájíme na kostičky, osolíme a asi čtvrt hodiny necháme pustit vodu. Tu pak slijeme a lilky opečeme na oleji.
K lilkům v pánvi přidáme nakrájenou cibuli, papriky a rajčata, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a dusíme.
Když zelenina změkne, vmícháme vejce. Pokud chceme ryze zeleninový a opravdu odlehčený pokrm, vynecháme vejce a dochutíme zeleninu směsí koření na rožnění či steaky.
Podáváme s pečivem, ideálně s celozrným.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.