Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Lilkové lečo: Vynikající pokrm pro milovníky zeleniny

Lilkové lečo: Vynikající pokrm pro milovníky zeleniny

3.10.2024 - AndreaP.

Lečo je oblíbeným pokrmem mnoha domácností, a to nejen v České republice. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm má své kořeny v maďarské kuchyni, kde se tradičně připravuje z paprik, rajčat a cibule. V dnešní době však existuje mnoho variací, které přidávají nové ingredience a tím i chutě. A jednou z nich je právě toto lilkové lečo. Lilek je hlavní hvězdou tohoto receptu, které dodá pokrmu jemnou chuť. Následují rajčata, které poskytnou potřebnou šťavnatost. Papriky pro změnu dodají sladkost a křupavost. Cibule je základní složkou téměř každého receptu a vytváří bohatou chuť. A pokud se rozhodneme, že přidáme i vejce, výsledný pokrm si zahustíme a obohatíme o bílkoviny. A teď už se pojďme společně podívat, jak se tento lahodný pokrm připravit doma.

(fotografie: https://depositphotos.com)

Potřebujeme :

  • 2 lilky
  • 4 barevné papriky
  • 4 rajčata
  • 1 velká cibule
  • 2–3 vejce (nemusí být)
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej
  • směs koření na rožnění či steaky (nemusí být)

 

Lilky oloupeme, nakrájíme na kostičky, osolíme a asi čtvrt hodiny necháme pustit vodu. Tu pak slijeme a lilky opečeme na oleji. 

K lilkům v pánvi přidáme nakrájenou cibuli, papriky a rajčata, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a dusíme.

Když zelenina změkne, vmícháme vejce. Pokud chceme ryze zeleninový a opravdu odlehčený pokrm, vynecháme vejce a dochutíme zeleninu směsí koření na rožnění či steaky.

Podáváme s pečivem, ideálně s celozrným.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz