Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Marocká Harira aneb výživná polévka plná chutí

Marocká Harira aneb výživná polévka plná chutí

2.10.2024 - AndreaP.

Harira je tradiční vydatné marocká polévka, ve které najdete jak zeleninu, tak luštěniny či maso, od všecho trochu. Polévka je často podávána s čerstvým chlebem a citrónem, který dodává svěžest a vyváženost chuti. Chuť a vůni jí rovněž dodává kombinace koření, od římského kmínu přes skořici a mletou papriku až po čerstvé bylinky ve formě koriandru a petrželky. 

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 1 šálek rýže
  • 1 a 1/2 šálku čočky
  • 1 šálek cizrny
  • 300 g loupaných rajčat se šťávou
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 2 nakrájené stroužky česneku
  • 2 lžíce celeru nakrájeného na kostky
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 zeleninový bujón
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • sladká paprika 
  • kurkuma
  • 1 lžíce mouky
  • čerstvý koriandr nebo petrželka

 

Vezměte hluboký hrnec, vlijte 1 lžíci olivového oleje a dejte na prudký oheň. Vsypte pokrájenou cibuli. Nechte zesklovatět a vsypte rýži. Míchejte a přidejte pokrájená rajčata i se šťávou. Zmírněte oheň.

Vsypte celer, koření kromě koriandru nebo petrželky. Vlijte bujón (asi 4 -  5 naběraček). Duste asi 10 minut. Přisypte čočku a cizrnu a vařte dalších asi 10 minut, dokud se čočka a cizrna neuvaří.

Vsypte mouku a dobře zamíchejte. Konzistence by měla být hustá, něco mezi polévkou a kaší.

Před tím, než budete servírovat, přidejte citronovou šťávu podle chuti a nasekaný koriandr nebo petrželku.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz