Na malou chvíli si v tomto receptu dovolíme přivolat zpět období léta a dovolených. Zavřeme na chvíli oči a představme si, že se naše kuchyň na chvíli promění v malou středomořskou oázu, kde se vůně pečených paprik a česneku mísí s jemným šuměním olivového oleje. Tento krém z pečených paprik přesně tento pocit totiž vyvolává. Je lahodný a plný zdraví prospěšných látek. Jeho příprava je snadná a výsledek dokonalý. Jistě zaujme místo na talíři třeba při posezení s přáteli či s rodinou, neb je ideální na namazání na čerstvé pečivo či různé krekry a podobně. Hodit se nám ale zcela jistě bude také jako doplněk ke grilovanému masu. Jeho nesmírnou výhodou je, že se v tomto případě dají použít také papriky, které už nejsou v topovém stavu a zužitkovat tak třeba zbývající úrodu ze zahrádky.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 500 g červených paprik
- 4 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 100 g šalotky (jarní cibulky) či klasické cibule
- 200 ml olivového oleje
- černý mletý pepř
- sůl
Papriky opečeme nasucho v troubě nebo na grilu, poté je oloupeme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Nakrájíme na menší kousky.
Na třetině olivového oleje zpěníme na jemno nakrájenou cibulku a česnek, přidáme chilli, sůl, pepř a odstavíme z ohně.
Poté přidáme papriky a zbývající olej.
Vše vložíme do mixéru a rozmixujeme. Získáme takto hladkou hmotu.
Krém podáváme studený s pečivem nebo jako doplněk k pečeným rybám či masu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.