Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Rýže podle císařovny: Sladký dezert s kandovaným ovocem naloženým v rumu

Rýže podle císařovny: Sladký dezert s kandovaným ovocem naloženým v rumu

20.9.2024 - AndreaP.

Rýže podle císařovny je skvělý dezert, jehož základem je tradiční mléčná rýže v netradiční úpravě. O hlavní chuť se zde stará kandované ovoce naložené v rumu a také vanilka. Nelze dohledat, odkud se vzal zrovna tento název tohoto receptu. Je možné, že opravdu pochází z historických pramenů a v dobách dávno minulých si na tomto dezertu pochutnávala nějaká šlechtična či vyšší společenské vrstvy, jelikož kandované ovoce či vanilku si v té době běžní občané dovolit nemohli. Nicméně doba pokročila, tyto suroviny jsou nyní dostupné již všem, a tak nám nic nebrání v tom si tento dezert vyzkoušet. Je sladký, osvěžující, netradiční, příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to. 

(fotografie: https://depositphotos.com)

Potřebujeme:

  • 0,5 l mléka
  • 100 g rýže
  • 30 g másla
  • 20 g želatiny
  • 100 g cukru
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 2 lžíce rumu
  • 0,2 l šlehačky
  • sůl
  • kousek vanilky

 

Rýži přebereme, opereme a dáme vařit do osoleného mléka. Když je rýže téměř hotová, přidáme k ní vanilku a cukr a dovaříme ji. 

Uvařenou rýži sundáme z ohně, přimícháme máslo a želatinu předem namočenou v 0,1 l horké vody a dobře rozmíchanou, kandované ovoce drobně nakrájené a předem namočené v rumu. Vše dobře zamícháme a necháme prochladnout.

Mezitím ušleháme šlehačku.

Jakmile směs začne houstnout, opatrně přimícháme ušlehanou šlehačku, upravíme do připravených misek a necháme řádně prochladnout. 

Před podáváním pokapeme zbylým alkoholem, dle chuti dozdobíme různorodým ovocem a podáváme.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz