Vůně čerstvě upečených housek, která se line z kuchyně, zaručeně dokáže zvednou náladu každému i v těchto těžkých dnech. Navíc jejich příprava není vůbec složitá, takže si je hravě zvládnete doma připravit. Potřebovat k tomu budete jen pár základních surovin. A pak nám jistě dáte za pravdu, že domácí housky jsou chuťově bezkonkurenční a ty v obchodech už budete obcházet velikým obloukem. A když si na ně pak namažete domácí šunkovou pomazánku, tak podzimní pohodě už nestojí v cestě vůbec nic.
(fotografie: https://depositphotos.com)
Potřebujeme:
- 270 ml vlažného mléka
- 2 lžičky sušeného droždí
- 50 g másla
- lžička cukru
- 2 žicky soli
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce a 1 žloutek + 1 vejce na potření
- hrubozrnná sůl, kmín, mák, nebo semínka na posypání
Do mléka nasypte droždí, vmíchejte 2 lžíce mouky a cukr. Překryjte utěrkou a nechte 10 minut odstát.
Do větší mísy nasypte mouku a sůl, přidejte vejce, rozpuštěné máslo a mléko smíchané s droždím.
Ze všech ingrediencí vypracujte pružné těsto pomocí měchačky, nebo robotu. Na závěr těsto vyklopte na pomoučený val a propracujte rukama.
Těsto vložte do čisté nádoby, poprašte moukou a zakryjte potravinovou folií. Nechte 2 hodiny kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů a z každého upleťte housku.
Housky vyskládejte na plech a nechte pod utěrkou ještě 15 minut kynout. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte solí, kmínem nebo mákem.
Pečte na 200°C dozlatova.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.