Čokoládové suflé je jedním z těch dezertů, které dokážou ohromit svou jednoduchostí a zároveň vznešeností. Tento francouzský klasický dezert je znám svou lehkou a nadýchanou texturou, která se doslova rozplývá na jazyku. Při správné přípravě suflé krásně naběhne a vytvoří krustičku na povrchu, zatímco uvnitř je jemně tekuté a plné intenzivní čokoládové chuti. Ať už budete podávat čokoládové suflé s ovocem, s kopečkem vanilkové zmrzliny, se šlehačkou nebo jen tak samotné, vždy bude skvělým zakončením každého jídla.
(fotografie: Freepik)
Na 4 porce potřebujeme :
- 100 g jemně hořké čokolády (minimálně 70 % kakaa)
- 100 g másla
- 2 lžíce cukru
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 2 vrchovaté lžičky mouky
Čtyři formičky na suflé pečlivě vymažeme tukem (je to opravdu důležité) a poprášíme moukou.
Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni při nízké teplotě, zamícháme.
Vejce, žloutek a cukr vyšleháme do husté, světlé tekuté hmoty.
Za stálého míchání pak vlijeme čokoládovou hmotu do vaječné.
Nakonec přimícháme mouku.
Vzniklou hmotu vlijeme do formiček a dáme alespoň na půl hodiny vychladit. Není se třeba bát, když bude hmota v ledničce nejprve připomínat pudink a později zase máslo. Vše se při pečení srovná.
Troubu vyhřejeme na vysokou teplotu 200-230 stupňů.
Pečeme podle teploty trouby čtyři a půl až šest minut. Povrch musí být pevný. Poté necháme minutu odpočinout a opatrně vyklopíme.
Posypeme moučkovým cukrem a pak už si jen pochutnáváme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.