Poctivý kuřecí vývar je nejen lahodným pokrmem, ale také skutečným životabudičem a lékem na mnoho neduhů. Už naše babičky věděly, že silný vývar dokáže zahřát, posílit imunitu a dodat energii. Tento zlatavý elixír, plný vitamínů a minerálů, je ideální nejen při nachlazení, které nám s nastupujícím podzimem dokáže znepříjemnit život, ale právě i jako prevence proti nemocem. Příprava poctivého vývaru sice vyžaduje čas a trpělivost, ale výsledkem je polévka, která svou vůní a chutí potěší každého.
(fotografie: https://depositphotos.com)
Ingredience na vývar:
- 6 kuřecích křídel
- 2 kuřecí stehna
- 1 cibule
- ½ celeru + kus na hotovou polévku
- 2 mrkve + 1 na hotovou polévku
- 2 petržele + 1 na hotovou polévku
- snítka tymiánu
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- sůl
- pepř
Ingredience na nudle:
- 1 vejce
- 130 ml mléka
- 80 g polohrubé mouky
- hrst nasekané petržele
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- sůl, pepř
Kuřecí maso omyjte a vyskládejte na plech. Přidejte oloupanou mrkev, petržel a celer.
Pečte na 180 °C, dokud zelenina i maso nezískají zlatavou barvu.
Vložte maso a zeleninu do hrnce, přidejte rozpůlenou cibuli i se slupkou (zbavte ji pouze vrchní části slupky), tymián a ostatní koření.
Přilijte 1,5–2 l vody a přiveďte k varu. Poté teplotu snižte tak, aby voda jen mírně bublala. Vařte asi 1,5 hodiny a průběžně sbírejte pěnu.
Vývar sceďte a vložte do něj čerstvou mrkev, celer a petržel – oloupané a nakrájené na kostičky.
Přiveďte k varu a vařte, dokud zelenina není měkká. Do polévky přidejte obrané maso a dochuťte ji solí a pepřem.
V mezidobí si připravte celestýnské nudle, a to tak, že vyšlehejte všechny ingredience potřebné na celestýnské nudle.
Těsto postupně smažte na rozpálené a máslem vymazané pánvi jako palačinky.
Hotové „palačinky“ krájejte na nudle o velikosti asi 1 x 6 cm.
Vývar podávejte horký s celestýnskými nudlemi.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.