Francouzské brambory jsou oblíbeným pokrmem, který rychle zasytí celou hladovou rodinu. Příprava není vůbec složitá, zvládne jí hravě i začátečník v kuchyni. Rovněž se tento recept řadí mezi cenově dostupné, takže nezatíží napjatý rodinný rozpočet. Navíc je pokrm velmi variabilní, krásně se v něm dají zpracovat zbytky z lednice i vařené brambory.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1 kg brambor
- 2 cibule
- 300 g uzeného masa (či klasické uzeniny, například šunky)
- 4 vejce uvařená na tvrdo
- sůl
- pepř
- 1 smetana na vaření
- 2 vejce
- 100 g strouhaného sýra
Brambory uvařte ve slupce, nechce je vychladnout a oloupejte je. Nakrájejte na plátky.
Vejce uvařte v osolené vodě na tvrdo, oloupejte a rovněž nakrájejte na plátky či nasekejte na drobné kostičky.
Cibuli oloupejte, nakrájejte na drobno a orestuje do zlatova na oleji.
Na dno zapékací mísy, kterou předem lehce vymaštěte, postupně skládejte vrstvu brambor, na to vrstvu nasekaného uzeného masa (či uzeniny), vrstvu vajec, tenkou vrstvu orestované cibule. To vše lehce posolte a popepřete a vrstvy opakujte do naplnění kapacity zapékací mísy. Poslední vrstva jsou brambory.
Dejte do předehřáté trouby na 180 stupňů péct asi půl hodiny.
Poté zalijte směsí smetany z rozšlehanými vejci a posypte sýrem (ten je ale možné vynechat).
Pokračujte v pečení zhruba ještě 15 minut, dokud vejce neztuhnout a povrch je zlatavý.
Tip: Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete na závěr do směsi přidat česnek či různorodé bylinky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.