Kuřecí perkelt je tradiční maďarské jídlo, které si získalo oblibu i v mnoha dalších zemích světa. Tento pokrm je známý svou jednoduchostí a chutí, které je přitom dosaženo jen použitím několika základních surovin. Těmi jsou kuřecí maso, cibule, paprika a sádlo. Nejklíčovějším prvkem je v tomto receptu maďarská sladká paprika, která dodává perkeltu jeho charakteristickou chuť a barvu. Kuřecí perkelt se tradičně podává s haluškami nebo těstovinami, ale skvěle chutná i s rýží či s chlebem.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1 kuře
- 30 g slaniny
- 1 lžíce sádla
- 2 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce mleté sladké papriky (ideálně maďarské)
- sůl
Kuře nasekáme na 8 dílů a posolíme ze všech stran. Pokud si s pokrmem chceme dát větší práci, tak kuře vykostíme a nakrájíme ho na stejně velké kousky.
Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme a zpěníme na ní jemně nakrájenou cibuli a česnek.
Přidáme sádlo (případně olej) a mletou sladkou papriku, krátce zamícháme. Do tohoto základu vložíme porce kuřete a osmahneme chvilku z obou stran. Potom je necháme (kůží nahoru) mírně podlité (vodou či vývarem) dusit do změknutí. Během dušení občas podlijeme šťávou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.