Babinet.cz  /  Recepty  /  Grilujeme  /  Grilování není jen o mase: Objevte kouzlo grilované zeleniny

Grilování není jen o mase: Objevte kouzlo grilované zeleniny

26.8.2024 - AndreaP.

Léto je v plném proudu, a i když prázdniny pomalu končí, tak teploty stále atakují třicítky, takže i oblíbená grilovací sezóna ještě zdaleka nekončí. Vůně grilovaného masa, šťavnatých steaků a křupavých klobásek je neodmyslitelnou součástí letních večerů. Ale co zkusit i něco jiného? Grilování totiž nemusí být jen o mase, což všichni víme. Na grilu totiž můžeme připravit i lahodnou zeleninu, které je nyní všude dostatek. Takto upravená zelenina je nejen chutná, ale také zdravá a snadno připravitelná. Stačí jí potřít olivovým olejem, lehce posolit o okořenit a položit na rozpálený gril. Papriky, rajčata, lilky, cibule, kukuřice, žampiony - fantazii se meze nekladou. Tato zelenina pak může být nejen skvělým doplňkem k masu, pokud si bez něj grilování neumíte představit, ale i hlavním jídlem pro vegetariány či vegany. A samozřejmě i pro vás samotné. Takže při plánu další gril párty rozhodně nezapomeňte na zeleninu! 

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme :

  • 2 cibule
  • 4 malé lilky
  • 4 čerstvé kapie
  • 4 větší tvrdá rajčata
  • 90 ml olivového oleje
  • 3 lžíce jemně nasekané petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Česnekový dip:

  • 200 g majonézy "light"
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžíce limetové nebo citronové šťávy
  • sůl
  • mletý bílý pepř

 

Na dip prošlehejte majonézu s česnekem, solí, pepřem a limetovou šťávou a nechejte v chladničce vychladit.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na osminky. Všechnu zeleninu položte na mřížku, potřete ji 40 ml oleje a grilujte asi 10 minut, až slupka na zelenině ze všech stran ztmavne. Cibuli můžete odebrat dříve. Potom zeleninu i s mřížkou sejměte z ohně a zakryjte vlhkou utěrkou. Nechte trochu zchladnout, poté oloupejte slupky a zeleninu nakrájejte na kousky.

Zbylý olej smíchejte s petrželkou a utřeným česnekem se solí a pepřem. Ochuceným olejem přelévejte zeleninu a podávejte s majonézovým dipem a pečivem.

Tip: aby vám zelenina mřížkou nepropadla do ohně nebo se příliš nepřipekla, můžete ke grilování použít alobalový plech, na který zeleninu naskládáte a plech položíte na mřížku grilu.

Vaše názory

Liminie374
28.8.2024 02:06

Grilled vegetables truly bring out the best flavors! If you're into trying new things, why not check out [Papa’s Pizzeria](https://papaspizzeriagame.com)? It's a fun game where you can experiment with different ingredients, just like grilling veggies. Perfect for food enthusiasts looking to get creative in the kitchen!

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz