Caesar salát je jedním z nejznámějších a hlavně nejoblíbenějších salátů na světě. Tento ikonický pokrm, který vznikl v roce 1924 v restauraci italského šéfkuchaře Caseara Cardiniho, se stal symbolem jednoduchosti a elegance. Původní recept obsahuje římský salát, krutony a výraznou zálivku z ančoviček, česneku, parmazánu, citrónové šťávy, olivového oleje a vajec. Přestože existuje mnoho variací tohoto salátu, základní ingredience a postup zůstávají stejné, což zajišťuje jeho nezaměnitelnou chuť.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 4 ks kuřecích prsou (po 120 g)
- sůl
- 6 lžic slunečnicového oleje
- 2 hlávky římského salátu (nebo ledového salátu)
- 6 lžic majonézy
- 10 lžic nastrouhaného parmazánu
- 2 stroužky česneku
- 2 slané ančovičky
- čerstvá pažitka
- čerstvě drcený pepř
- 4 plátky tmavého toustového chleba
- parmazánové hobliny
Kuřecí prsa osolíme, zprudka orestujeme z obou stran na rozpáleném oleji (z každé strany asi 1 minutu), i s pánví vložíme do rozehřáté trouby a při 190 °C dopečeme (8 až 12 minut podle tloušťky masa). Maso můžeme také ugrilovat v tom případě potřeme osolená prsa olejem a z každé strany grilujeme na rozehřátém grilu zhruba 4 minuty. Upečené nebo ugrilované maso necháme asi 4 minuty odpočinout a pak ho nakrájíme na tenké plátky.
Římský salát natrháme na hrubo, vložíme do větší mísy a promícháme s omáčkou, kterou připravíme z majonézy, 2 lžic nastrouhaného parmazánu, prolisovaného česneku, propasírovaných ančoviček, nasekané pažitky, soli a pepře.
Toustový chléb nakrájíme na kostky, opečeme na pánvi (kostky by měly být na povrchu křupavé a zlaté a uvnitř měkké), zasypeme zbylým nastrouhaným parmazánem a promícháme.
Salát s omáčkou naaranžujeme na talíře, poklademe plátky kuřecího masa, posypeme chlebovými krutony a ozdobíme parmazánovými hoblinami (vytvoříme je s pomocí škrabky na brambory).
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.