Křupavé a nadýchané vafle milují děti i dospělí. Jsou skvělou volbou pro každou snídani či svačinku. Jejich příprava je jednoduchá a výsledek vždy potěší. Křupavé zvenku a měkké uvnitř. Podávat je můžete s různými přísadami, kterými jsou například čerstvé ovoce, šlehačka, marmeláda, med, javorový sirup, čokoláda a další.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme :
- 20 g čerstvého droždí
- 2 dcl vlažné vody (může být i perlivá)
- 250 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 4 vejce pokojové teploty
- 125 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- 2 lžíce cukru
Z droždí, lžičky cukru, vody a lžíce mouky necháme vzejít kvásek.
Mouku prosijeme do mísy, přidáme kvásek, mléko, žloutky, máslo a sůl. Ušleháme sníh z bílků a jakmile je poměrně tuhý, ještě do něj zašleháme zbývající cukr. Sníh opatrně vložíme do těsta a to necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.
Po dobu deseti minut pořádně rozehřejeme vaflovač, pak plochy lehce vymažeme tukem, nejlépe sádlem. Do spodní části nalijeme naběračkou tolik vykynutého a lehce promíchaného těsta, kolik se ho tam vejde. Pečeme dozlatova, dokud z vaflovače uniká velké množství páry, zhruba 7-10 minut podle výkonu přístroje.
Teplé vafle uchováváme v nahřáté troubě na mřížce. Podáváme zásadně teplé.
Těsto stačí na cca 8-10 kousků.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.