Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Sedlácká bída: Pokrm, který zasytí i za málo peněz

Sedlácká bída: Pokrm, který zasytí i za málo peněz

20.8.2024 - AndreaP.

Sedlácká bída, známá také jako uhlířina, je tradiční pokrm našich předků, který se připravoval z jednoduchých a dostupných surovin. Tento pokrm, původně určený pro těžce pracující uhlíře a horníky, se vyznačuje svou sytostí a naprostou jednoduchostí přípravy. Hlavními surovinami jsou brambory, těstovinové noky a zelí, které se dochucují osmaženou cibulí a škvarky či slaninou. Oblíbenost tohoto receptu spočívá nejen v překvapivě vynikající chuti, kdy věřte, že i v dnešní době vám při servírování tohoto pokrmu budou doslova trhat talíře z rukou, ale také pro svou vydatnost a schopnost zasytit i při minimálních nákladech.

(ilustrační fotografie: https://depositphotos.com)

Potřebujete:

  • 1 středně velká cibule
  • 300 g slaniny
  • 2 sklenice kysaného zelí
  • 1 lžička cukru moučka
  • 1 kg brambor
  • 1/2 balení těstovi (fleků)
  • sůl
  • pepř
  • olej

 

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Zcedíme. 

Rovněž těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu na sáčku a zcedíme.

Do většího hrnce nalijeme olej, na něj vsypeme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme. Jakmile začne hnědnou, přisypeme okapané zelí a mírně zaprášíme cukrem moučka (tak, jak má kdo rád sladké).

Slaninu nakrájíme na kostičky a na suché pánvi je orestujeme. Přidáme k zelí a promícháme. 

Teď přichází na řadu uvařené brambory a těstoviny, oboje přidáme k zelí se slaninou, a promícháme, aby se zelí nepřipalovalo. 

Dle chutí osolíme a opepříme.

Podáváme horké.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz