Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Pečeme s jáhly aneb lahodná jáhlová bábovka jako zdravá a chutná klasika

Pečeme s jáhly aneb lahodná jáhlová bábovka jako zdravá a chutná klasika

19.8.2024 - AndreaP.

Jáhly jsou malé žluté kuličky plné výživných látek, kdy v české kuchyni se používají již po staletí. Ať už se využívají jako základ pro kaše nebo nákypy, tak se dají použít třeba do bábovky, jak si dnes také ukážeme. Jejich jemná chuť a vysoká nutriční hodnota je totiž ideální pro zdravé pečení. 

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme :

  • 150 g syrových jáhel
  • 350 g polohrubé mouky
  • 50 g sójové mouky hladké
  • 200 g cukru
  • 1 vejce
  • 100 g oleje
  • 50 g rozinek
  • 150 - 200 ml vody nebo mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 1 prášek do pečiva

 

Jáhly jemně umeleme v mixéru. V míse zalijeme jáhly asi 80 ml vody nebo mléka a necháme 30 minut bobtnat.

Pak zašleháme vejce, přidáme cukr, rum a spolu se zbytkem tekutiny postupmě vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sójovou mouku. Lehce vmícháme rozinky.

Pečeme ve vymazané a hrubou moukou vysypané formě asi 45 minut při 155 až 165 stupních Celsia.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz