Většina z nás, kdo má vlastní zahradu, tak zná stromy obsypané jablky. Prostě konec letního a blížící se podzimní období je zde ve své hojnosti a jablka (a také hrušky) patří právem mezi trumf podzimního ovoce. Co s nimi ale po sběru, pokud je nechceme jen naskládat do bedýnek a dát do chladu? Pojďme si společně připravit jablečnou omáčku, neboli pyré, a to velmi snadno a bez jakéhokoliv přidaného cukru. V zimě se nám pak bude velice hodit, a to nejen jako základ pro různé dezerty, ale dá se přidat do jogurtu, kaší a nebo ho konzumovat jen tak samotné.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme :
- 3 kg jablek
- šťáva ze 3 citrónů
- cca 300 ml vody
- koření dle chuti, doporučujeme vanilku či skořici
Jablka řádně omyjeme a pokrájíme je na menší kostky, nemusíme loupat. Z chemicky neošetřených citrónů vymačkáme šťávu.
Do hrnce dáme nakrájená jablka, šťávu z citrónů, přidáme vodu a postavíme na sporák. Na mírném plameni vaříme asi 15 minut, v případě potřeby doléváme trošku vody.
Stáhneme ze sporáku a ponorným mixérem rozmixujeme. Poté dochutíme buď vanilkou a nebo skořicí. Rozmixovanou směs vrátíme na sporák a ještě chvíli necháme probublávat.
Přelijeme do řádně vymytých zavařovacích sklenic. Pokud je pyré určeno k rychlé spotřebě, nemusíme již dále zavařovat, jen necháme vychladit a dáme do ledničky. Pokud ale chceme uchovávat delší dobu, musíme ještě krátce sterilovat, zhruba 15-20 minut při teplotě cca 80 stupňů.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.