Léto je doba nejen odpočinku ať už na dovolené v zahraničí a nebo v naší turisticky zajímavé republice, případně na chatě či někde u vody, ale také celkové relaxace a odlehčeného jídelníčku v podobě většího přísunu čerstvé zeleniny a všudypřítomného ovoce. Pro zahrádkáře pak také značí dobu zvýšené činnosti související se zpracováním úrody. A tak se zavařuje, nakládá .... A když ještě chvíli zůstaneme u čerstvého, voňavého ovoce, tak se mi hned mimo jiné vybaví úžasné domácí marmelády. Dneska si zkusíme broskvovou.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme
- 1 kg broskví (odpeckovaných a oloupaných od slupek)
- 1 želírovací cukr od Dr. Oetkera 2 :1
- 1 lžička kyseliny citrónové
- skleničky se šroubovacími víčky
Broskve řádně oloupeme a vypeckujeme, a to tak, abychom ve výsledku měli 1 kg čistého ovoce, které následně semeleme na masovém strojku. Dáme do hrnce, přidáme želírovací cukr a kyselinu citrónovou, řádně zamícháme a přivedeme k varu. Z povrchu sebereme vzniklou pěnu a poté vaříme za občasného zamíchání cca 5 minut. Ještě horké plníme do dobře omytých skleniček, zavíčkujeme a otočíme na deset minut dnem vzhůru. Poté zpět otočíme, necháme zcela vychladit a uložíme do chladu.
Recept je sice nazván jako broskvová marmeláda, ale při zachování poměru surovin můžeme takto připravit i další letní ovoce (např. ostružiny, maliny, jahody atd. atd.)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.