Langoše jsou oblíbenou pochoutkou zejména na poutích. Můžeme si je ale připravit také sami doma, a to v mnohem zdravější verzi. Použijeme k přípravě totiž cuketu. Příprava není vůbec složitá, nemusíte se bát ani droždí v těstě, vše plyne hladce a pomalu. A výsledná chuť za to stojí.
(fotografie: https://depositphotos.com/)
Potřebujeme:
- 150 g mladé cukety
- 100 g smetanového jogurtu
- 200 g hladké mouky
- 15 g droždí
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 0,5 kelímku od jogurtu vlažného mléka
- 1 špetka cukru
- sůl
- olej na smažení
- česnek
- kečup
- tatarka
- sýr
- švestková povidla
- nutella
Nejprve nastrouháme cuketu na jemno i se slupkou. Lehce posolíme a dáme jí do cedníku vykapat. Poté jí ještě řádně vymačkáme.
Do mléka dáme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek.
V misce smícháme mouku, sůl, jogurt, sodu a cuketu. Přidáme kvásek a vymícháme těsto.
Nenecháváme ale kynout, ale ihned odebíráme na vál lžíci kousky těsta a rukama je tvarujeme do kulata. V případě potřeby podsypáváme moukou.
Ihned vkládáme do vyšší vrstvy horkého oleje a smažíme z obou stran. Okamžitě se začnou nafukovat. Jsou vláčné a křupavé.
Dáme okapat na papírovou utěrku.
Zdobíme tím, co máme rádi, můžeme jak na slano - typicky tatarka, kečup, česnek a sýr a nebo také na sladko - povidla, nutella.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.