Boloňská omáčka, italská klasika z Boloně, města, kde se ragù alla Bolognese zrodilo. Jaké přísady budete na italskou boloňskou omáčku potřebovat a jak ji připravit?
ingredience
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 250 g mletého hovězího masa
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- mletá paprika
- 500 g drcených rajčat z konzervy
- 85 g pravého rajčatového protlaku
- 125 ml červeného vína
- 1 lžička nakrájeného čerstvého nebo sušeného tymiánu
- 1 lžička nakrájené čerstvé nebo sušené bazalky
- 300 g tagliatelle
- 1 lžíce olivového oleje
- nastrouhaný parmazán
- větvičky čerstvého koření na ozdobu
Oloupejte cibuli a česnek a nadrobno je nakrájejte. Na pánvi rozehřejte slunečnicový olej a opékejte cibuli a česnek, dokud nezměknou. Přidejte mleté hovězí maso a za stálého míchání ho opékejte 5 minut. Dochuťte ho solí, pepřem a paprikou. Přidejte rajčata, rajčatový protlak a červené víno a vše přiveďte k varu. Pak zmírněte oheň a vše vařte ještě asi 15 minut, občas promíchejte. Nakonec přidejte tymián a bazalku.
Mezitím přiveďte k varu mírně osolenou vodu, vložte do ní tagliatelle a přidejte olivový olej. Vařte je 8-10 minut nebo dokud nejsou "al dente", občas je zamíchejte vidličkou. Tagliatelle slijte a podávejte na nahřátých talířích zalité masovou omáčkou. Posypte je nastrouhaným parmazánem a ozdobte větvičkami čerstvého koření, než je ponesete na stůl. Podávejte s horkým česnekovým a bylinkovým chlebem.
Nevíte co je vařit "al dente"? Přečtěte si naše POJEDNÁNÍ O TĚSTOVINÁCH.
napsala vEruška
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.