Lámající se paprsky slunce v době pravého poledne, vlasy poletující ve větru a v dáli šumění Atlantského oceánu, jehož vlny se lámou o břehy písečné pláže. To je Porto v době pravého poledne. Atmosféra tohoto přímořského kosmopolitního města nabízí kromě skvělé lokality pro surfaře a slavného portského vína také další perlu evropského gastronomického dědictví – ikonický Pastei de Nata. Tento lahodný žloutkový koláček je neodmyslitelnou součástí každé návštěvy Portugalska a historie jeho výroby sahá až do 18. století. Je připravený z jemného listového těsta a lahodného vaječného krému a s trochou trpělivosti si jej doma zvládne připravit každý.
Legenda mezi dezerty
Pastéis de Nata je ikonický portugalský dezert s historií sahající až do 18. století, kdy jej vynalezli mniši v lisabonském klášteře hieronymitů. Tyto lahodné koláčky z vaječných žloutků a listového těsta prodávali turistům. Dodnes se vyrábějí podle původní tajné receptury, kterou pečlivě střeží cukrárna Pastéis de Belém v lisabonské čtvrti Belém. Tajemství výroby znali jen hlavní pekaři, kteří museli podepsat slib mlčenlivosti. Každý den se zde prodá až 20 000 těchto koláčků, a během víkendů se toto číslo může až zdvojnásobit. Pastéis de Nata je nejen kulinářským zážitkem, ale i symbolem portugalské kultury, často podávaným se šálkem kávy a a dolazený posypkou s tóny skořice a krystalky cukru. Originální Pastéis de Belém lze koupit pouze v Belému, ale Pastéis de Nata jsou dostupné po celém Portugalsku a jsou neodmyslitelnou součástí portugalské gastronomie. Pojďme si je společně připravit a přenést se tak na letní výlet za portugalskou kulturou.
zdroj / GoodMills Česko
Ingredience
Na těsto:
- 500 g hladké mouky Babiččina volba
- 500 g vychlazeného másla
- 50 g změklého másla
- 3/8 l vody
- 2 lžíce octa
- lžička soli
Na náplň:
- 475 g smetany ke šlehání (velký kelímek)
- 170 g cukru
- 6 žloutků
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- citronová kůra
Na dokončení:
- Cukr moučka
Postup
Vytvoření těsta na Pastéis de Nata začněte přidáním změklého másla do prosáté mouky a vytvořením drobenky. Přidejte sůl, ocet a postupně přilévejte vodu, abyste vytvořili tuhé těsto. Ručně nebo pomocí hnětače ho 8–10 minut zpracovávejte, dokud nedosáhnete hladkého a kompaktního těsta. Pak ho zabalte do potravinářské fólie a dejte chladit do lednice.
Mezitím připravte máslo tak, že ho mezi dvěma fóliemi rozválejte do obdélníku. Z těsta vyválejte obdélník dvojnásobně velký než obdélník másla. Položte máslo na těsto a překryjte ho ze všech stran, pak obdélník vyválejte do délky, abyste vytvořili úzký obdélník. Těsto přeložte třikrát na sebe, aby se máslo zabalilo dovnitř, a pak ho opět dejte vychladit do lednice na 30 minut.
Po vychladnutí opakujte proces rozválení těsta na úzký obdélník a složení třikrát na sebe. Poté je těsto připravené k dalšímu zpracování.
Pro přípravu žloutkového krému smíchejte ve hrnci smetanu, cukr, žloutky a nastrouhanou citronovou kůru. V misce rozmíchejte mléko s kukuřičným škrobem a přidejte do hrnce. Zahřívejte směs za stálého míchání, dokud nezhoustne a pak nechte chladit.
Troubu předehřejte na 200 °C a připravte formičky na muffiny, které vymažte máslem. Těsto na Pastéis de Nata rozválejte a vytvořte z něj košíčky, které poté naplňte připraveným žloutkovým krémem.
Pečte Pastéis de Nata přibližně 15 minut, dokud povrch nezezlátne a nevytvoří se na něm tmavé skvrny. Po upečení můžete dezert jemně posypat mletou skořicí podle chuti.
zdroj: Babiččina volba/GoodMills Česko
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.