Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Legenda mezi dezerty: Pastéis de Nata

Legenda mezi dezerty: Pastéis de Nata

30.7.2024 - redakce Babinet.cz

Lámající se paprsky slunce v době pravého poledne, vlasy poletující ve větru a v dáli šumění Atlantského oceánu, jehož vlny se lámou o břehy písečné pláže. To je Porto v době pravého poledne. Atmosféra tohoto přímořského kosmopolitního města nabízí kromě skvělé lokality pro surfaře a slavného portského vína také další perlu evropského gastronomického dědictví – ikonický Pastei de Nata. Tento lahodný žloutkový koláček je neodmyslitelnou součástí každé návštěvy Portugalska a historie jeho výroby sahá až do 18. století. Je připravený z jemného listového těsta a lahodného vaječného krému a s trochou trpělivosti si jej doma zvládne připravit každý.

Legenda mezi dezerty

Pastéis de Nata je ikonický portugalský dezert s historií sahající až do 18. století, kdy jej vynalezli mniši v lisabonském klášteře hieronymitů. Tyto lahodné koláčky z vaječných žloutků a listového těsta prodávali turistům. Dodnes se vyrábějí podle původní tajné receptury, kterou pečlivě střeží cukrárna Pastéis de Belém v lisabonské čtvrti Belém. Tajemství výroby znali jen hlavní pekaři, kteří museli podepsat slib mlčenlivosti. Každý den se zde prodá až 20 000 těchto koláčků, a během víkendů se toto číslo může až zdvojnásobit. Pastéis de Nata je nejen kulinářským zážitkem, ale i symbolem portugalské kultury, často podávaným se šálkem kávy a a dolazený posypkou s tóny skořice a krystalky cukru. Originální Pastéis de Belém lze koupit pouze v Belému, ale Pastéis de Nata jsou dostupné po celém Portugalsku a jsou neodmyslitelnou součástí portugalské gastronomie. Pojďme si je společně připravit a přenést se tak na letní výlet za portugalskou kulturou.

zdroj / GoodMills Česko

Ingredience

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky Babiččina volba
  • 500 g vychlazeného másla
  • 50 g změklého másla
  • 3/8 l vody
  • 2 lžíce octa
  • lžička soli

Na náplň:

  •  475 g smetany ke šlehání (velký kelímek)
  • 170 g cukru
  • 6 žloutků
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • citronová kůra

Na dokončení:

  • Cukr moučka

Postup

Vytvoření těsta na Pastéis de Nata začněte přidáním změklého másla do prosáté mouky a vytvořením drobenky. Přidejte sůl, ocet a postupně přilévejte vodu, abyste vytvořili tuhé těsto. Ručně nebo pomocí hnětače ho 8–10 minut zpracovávejte, dokud nedosáhnete hladkého a kompaktního těsta. Pak ho zabalte do potravinářské fólie a dejte chladit do lednice.

Mezitím připravte máslo tak, že ho mezi dvěma fóliemi rozválejte do obdélníku. Z těsta vyválejte obdélník dvojnásobně velký než obdélník másla. Položte máslo na těsto a překryjte ho ze všech stran, pak obdélník vyválejte do délky, abyste vytvořili úzký obdélník. Těsto přeložte třikrát na sebe, aby se máslo zabalilo dovnitř, a pak ho opět dejte vychladit do lednice na 30 minut.

Po vychladnutí opakujte proces rozválení těsta na úzký obdélník a složení třikrát na sebe. Poté je těsto připravené k dalšímu zpracování.

Pro přípravu žloutkového krému smíchejte ve hrnci smetanu, cukr, žloutky a nastrouhanou citronovou kůru. V misce rozmíchejte mléko s kukuřičným škrobem a přidejte do hrnce. Zahřívejte směs za stálého míchání, dokud nezhoustne a pak nechte chladit.

Troubu předehřejte na 200 °C a připravte formičky na muffiny, které vymažte máslem. Těsto na Pastéis de Nata rozválejte a vytvořte z něj košíčky, které poté naplňte připraveným žloutkovým krémem.

Pečte Pastéis de Nata přibližně 15 minut, dokud povrch nezezlátne a nevytvoří se na něm tmavé skvrny. Po upečení můžete dezert jemně posypat mletou skořicí podle chuti.

zdroj: Babiččina volba/GoodMills Česko

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz