Rajčata na zahrádkách začínají dozrávat ve velkém. A vy se dostáváte do situace, kdy máte doma tolik rajčat, že najednou nevíte, co s nimi? Nemusíte se přemáhat a snažit se je všechny sníst. Můžete si z nich totiž vyrobit domácí kečup, který oceníte třeba i během zimy. Ten domácí je totiž mnohem lepší než kupovaný, navíc za minimální cenu a také s vědomím, že víte, co ve směsi máte. Můžete si ho totiž zpracovat doslova podle své chuti. Základem každého kečupu jsou rajčata, ocet a sůl. Někdy se ale také přidávají jablka, která obsahují pektin, ten kečup krásně zahustí a zjemní jeho chuť. A právě s jablky je i náš dnešní recept.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1 kg rajčat
- 2 jablka
- 1 větší cibule
- 70 g cukru
- 60 ml jablečného octa
- 60 ml vody
- 1 lžička soli
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 5 hřebíčků
- špetka skořice
Rajčata, jablka a cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Vložte do hrnce, podlijte vodou a octem, přidejte sůl a cukr a veškeré koření.
Vařte na mírném stupni asi hodinu a občas směs promíchejte.
Vyjměte z hrnce bobkový list, hřebíček, pepř i nové koření.
Vše rozmixujte dohladka a pokud chcete mít kečup doopravdy hladký, ještě ho propasírujte.
Sklenice, ve kterých budete kečup skladovat, vyvařte horkou vodou. Poté je naplňte, uzavřete a dnem vzhůru nechte odstát do vychladnutí.
Uschovávejte v chladu.
Vaše názory
vyzkousim
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.