Libeček lékařský (známý také jako maggi) je bylinka, která dodává polévkám, omáčkám a grilovanému masu jedinečnou chuť. Pokud tuto bylinku máte na zahrádce, určitě stojí za to vyzkoušet si připravit vlastní polévkové koření. Je to snadné.
(fotografie: https://depositphotos.com)
Potřebujeme:
- 1 mísa libečku
- 1 lžička soli
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce majoránky
- 400 ml vody
Libeček na zahrádce otrháme i se stonky, čím více ho natrháme, tím silnější výsledný výluh bude. Ideálně ho pak osprchujeme proudem vody, aby se zbavil všech nečistot. Následně pomeleme na masovém strojku.
Rozemletou kaši přendáme do hrnce, vlijeme vodu a vaříme zhruba 15 minut.
Poté přecedíme přes plátýnko, řádně vymačkáme.
Do takto vyčistěného výluhu přidáme sůl, olej a majoránku (čerstvá je lepší) a dáme vařit. Var probíhá až do doby, kdy výluh zredukujeme na polovinu.
V tom okamžiku přelijeme do čistě vymytých uzavíratelných skleniček, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
Recept je určen na jednu skleničku cca 200 ml.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.