Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Jednoduché zapečené těstoviny, které vás překvapí tím, že nelepí

Jednoduché zapečené těstoviny, které vás překvapí tím, že nelepí

16.7.2024 - AndreaP.

V naší rodině milujeme těstoviny, a to v jakékoliv podobě a následné úpravě. Za léta strávená v kuchyni jsem vyzkoušela již mnoho typů a značek, některé se osvědčily, jiné jsem naopak ihned zavrhla. A nyní se mi, v rámci redakčního testování, dostaly do rukou těstoviny, které měly u nás doma premiéru, a sice Fleky od firmy Panzani. Hned na první pohled mě zaujal netradiční vzhled těchto těstovin, vlnkový design vypadá opravdu efektně, promítá se zde již odlehčená moderní gastronomie, na talíři pak vypadají velmi odlehčeně. Těstoviny jako jediné jsou ze semolinové mouky, což skýtá záruku a jejich zásadní přednost, že se nelepí a nebudou měnit tvar. To je výzva, které nejde odolat. A tak jim dáme dvojité zatížení, připravíme si zapečené těstoviny, takže projdou nejen samotným varem, ale pak také pečením. Zvládnou to, jak je slibováno?                           

Na obalu je napsáno, že těstoviny vaříme 9-11 minut, přičemž při cca 10 minutách jsou al dente. Rovnou přiznávám, že u nás doma máme rádi těstoviny měkčí, takže když jsem po 11 minutách vyzkoušela jejich tuhost, rozhodla jsem se ještě 2 minuty přidat. A stalo se nevídané. Nejen, že těstoviny krásně změkly tak, jak máme my doma rádi, ale absolutně nezměnily svou strukturu, byly stále stejně pevné, nerozvařené a neslepené. Obrovské plus, které mě opravdu mile překvapilo. U první části teda těstoviny obstály opravdu na jedničku.                                  

Čekala je ještě druhá část, a sice samotné zapečení. Jak jsem postupovala, respektive samotný recept, se dozvíte níže v článku, zde se podíváme jen na samotný výsledek. I při druhé zkoušce těstoviny naprosto obstály. Byly i po zapečení měkké, neslepené, nerozvařené, a co mě nejvíce překvapilo, nebyly vysušené, což se často u zapékání stává. Když u zapečených těstovin téměř vždy dostanete na talíři tak typickou ukrojenou sjednoucenou kostku, tady to nehrozí, protože těstoviny se opravdu neslepí a i po zapečení jsou sypké. 

Takže když si shrnu výše uvedené, tyto těstoviny se v naší rodině opravdu zabydlí. Vyzkoušejte je také a přidejte své postřehy. Těším se.

(fotografie: Redakce)

A nyní už na samotný recept.

Co budeme potřebovat?

  • 1 balení těstovin Fleky firmy Panzani (500 g)
  • 250 g uzeného masa
  • 3 vejce
  • 1 smetana na vaření
  • 100 g strouhaného sýru
  • sůl
  • pepř
  • nasekaná petrželka
  • olej

Nejprve si dle návodu uvaříme těstoviny. Zcedíme a necháme okapat.

Uzené maso (můžeme použít i kvalitnější druhy uzenin jako anglická slanina, klobásky, libová šunka a podobně) nakrájíme na stejnoměrné kousky.

Do zapékací mísy (případně do remosky) nalijeme na dno trošku oleje, vsypeme scezené těstoviny, nakrájené uzeniny, osolíme, opepříme, důkladně promícháme, přikryjeme a dáme zapékat. Remoska má svou stabilní teplotu, klasickou troubu předehřejeme na 180 stupňů.

Mezitím si v misce rozšleháme 3 celá vejce, přidáme celou smetanu na vaření, vmícháme nastrouhaný sýr a také trošku nasekané petrželky. Směs trošku osolíme a opepříme.

Zhruba po půl hodině zapékání těstovin na ně nalijeme připravenou vaječno-smetanovou směs, lehce promícháme a dáme ještě na cca 10-15 minut dopéct.

(fotografie: Redakce)

Hotové zapečené těstoviny rozdělíme na porce, můžeme ještě lehce posypat sýrem či nasekanou petrželkou a na konec přidávám ještě jeden tip, pokud máme možnost, přidejte v poslední fázi na těstoviny Panzani Pesto (obsahuje čerstvou bazalku, italské sýry, olivový olej a piniové oříšky). Toto pesto dodá těstovinám pověstnou zlatou tečku.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz