Umíte si představit svíčkovou bez brusinek? Stejně tak v létě různě grilovaná masa či sýry doslova volají po brusinkovém dipu. V tomto článku budeme kreativní. A využijeme letní měsíce a jejich právě probíhající rybízovou sezónu k tomu, abychom si z těchto malých nakyslých bobulek připravili falešné brusinky. Jsou lahodné a jejich spotřeba bude přímo úměrná jejich chuti, tudíž maximální. Pokud tedy chcete zásobu i na zimní měsíce, udělejte si toho rovnou více, nebudete litovat :-)
(fotografie: https://depositphotos.com/cz)
Potřebujeme:
- 2 kg červeného rybízu
- 1,2 kg cukru
- 1 lusk vanilky nebo vanilkový cukr
- trocha skořicové kůry
- kůra z jednoho citrónu (omytého)
- 5 kuliček jalovce
- 6 hřebíčků
- 1 hvězdička badyánu
- 4 kuličky nového koření
- 2 dl rumu
Rybíz promícháme s cukrem a pozvolna za stálého míchání přivedeme na mírném ohni do varu, přidáme veškeré koření a vaříme asi 5 minut. Pak stáhneme, přidáme 2 dl rumu a opět promícháme.
Horké plníme do suchých sklenic, dobře zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru, po vychladnutí zase obrátíme zpátky.
Uložíme v chladu a suchu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.