Léto je v plném proudu a ve velké míře začíná dozrávat různorodé ovoce. Často ho proto ani nestačíme konzumovat. Je-li to i váš případ a letos se vám urodilo tolik ovoce, že ho ani nestíháte sníst, tak ho zavařte v podobě domácí přesnídávky! Stačí k tomu samotné ovoce dle vlastního výběru a voda, takže dost výrazně ušetříte a navíc budete mít jistotu, že svým dětem, ale také sobě, dáváte čisté domácí pyré bez zbytečně přidávaného cukru, zahušťovatel a konzervantů. Příprava domácích přesnídávek je velice snadná a navíc vám zavařené skleničky s přehledem v chladu vydrží dlouhou dobu.
(fotografie: https://depositphotos.com/cz/)
Potřebujete:
- jablka
- vodu
- jiné zralé a sladké ovoce na dochucení (meruňky, maliny, borůvky, švestky, hrušky)
- zavařovací sklenice
Nejprve si připravte sklenice a víčka, které je nutné důkladně vyvařit v horké vodě, tím se sterilizují a zbaví veškerých případných nečistot. Je to důležité, aby se pak zavařené přesnídávky zbytečně nekazily.
Jablka omyjte, oloupejte, rozčtvrťte, odstraňte jádřince a s trochou vody (stačí zhruba 2 cm) pod pokličkou přibližně 10 minut poduste. Během dušení jednou či dvakrát promíchejte.
Tyčovým mixérem rozmixujte.
Pokud chcete jinou než čistě jablečnou chuť, stejným způsobem uvařte pyré z dalšího ovoce, a následně smíchejte dohromady.
Pyté potom ideálně pomocí trychtýře (s naběračkou by vám mohlo ovoce ukápnout na hrdlo sklenic) plňte do lahviček.
Zavíčkujte, dejte do hrnce s vodou (už nemusí být zcela ponořené, stačí do poloviny) a sterilizujte asi 20 minut. Po zavaření skleničky obraťte dnem vzhůru a nechte do druhého dne vychladnout. Uschovejte v chladu.
Vaše názory
Dělám jablečné přesnídávky, nemíchám s jiným ovocem. Jsou lahodné, lepší než z obchodu.
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.