Hrachová kaše, neprávem nazývaná jako jídlo chudých, je ideální strava s vysokým obsahem bílkovin. Patří k ní pořádná dávka orestované cibule (bez ní to prostě není ono), volské oko a jako doplněk kyselý okurek. Kaši lze udělat jak ze zeleného, tak ze žlutého hrachu. Pro lepší stravitelnost se doporučuje hrách loupaný půlený. Vždy je lepší hrách předem namočit, ideálně přes noc, minimálně ale na 3-4 hodiny. Vodu poté slijte. Hrách vařte dostatečně dlouhou dobu, je lepší ho spíše rozvařit než nedovařit. Lépe se pak mixuje na hladkou kaši. Zahušťovat moukou v tomto případě není třeba.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 300 g loupaného hrachu
- sůl
- česnek
- majoránka
- máslo
- mléko dle potřeby
- 1 cibule
- vejce na volská oka
- kyselé okurky
Hrách namočíme přes noc do vody. Vodu poté slijeme. Přendáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byl zcela ponořený a vaříme do měkka. V tlakovém hrnci to trvá zhruba 3/4 hodiny.
Hrách slijeme přes sítko a rozmixujeme do hladka.
Vzniklou kaši opět přelijeme zpět do hrnce, dochutíme česnekem, solí a majoránkou. Přidáme trošku másla pro celkové zjemnění chuti. Za stálého míchání ještě zhruba pět minut vaříme, kaše bude dál houstnout, regulaci hustoty provádíme přidáváním mléka.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemné proužky a na oleji orestuje do zlatavé barvy.
Vejce rozklepneme na pánev, osolíme, opepříme a upečeme volské oko.
Na talíř poté klademe hrachovou kaši, vedle položíme volské oko, posypeme orestovanou cibulí a přidáme kyselý okurek.
Jako doplněk můžeme přidat také chléb.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.